Τι χαρίζει τελικά περισσότερα χρόνια ζωής; Σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες του University College of London, το να διασκεδάζουμε και γενικά να ασχολούμαστε με πράγματα και δραστηριότητες που μας δίνουν ικανοποίηση. Μάλιστα σύμφωνα με τα συμπεράσματά τους μειώνεται ο κίνδυνος θανάτου κατά 24%!

Οι απολαύσεις της ζωής βελτιώνουν τη διάθεση και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη έκκριση ευεργετικών ορμονών στο σώμα. Όταν είμαστε χαρούμενοι οι ορμόνες του στρες (αδρεναλίνη και κορτιζόλη) είναι σε χαμηλά επίπεδα και δεν επιβαρύνουν τον οργανισμό. Επιπλέον, οι ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανότερο να καπνίζουν και να πίνουν, κοιμούνται καλύτερα (ο ύπνος είναι ευεργετικός για την άμυνα και τον μεταβολισμό) και γενικότερα φροντίζουν περισσότερο τον εαυτό τους. 

Για την έρευνα μελετήθηκε η συμπεριφορά 9.000 ατόμων ηλικίας άνω των 50 ετών για δέκα χρόνια. Κάθε δύο χρόνια, την τετραετία 2002-2006, τους ρωτούσαν σχετικά με τρία ζητήματα: τις απολαύσεις της ζωής τους, το πόσο απολάμβαναν τη συντροφιά των άλλων καθώς και το πόσο ευχαριστημένοι ένιωθαν με τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Σχεδόν το 24% των εθελοντών δήλωνε δυσαρεστημένο με τη ζωή του, το 20% ανέφερε απόλαυση σε μία από τις τρεις περιπτώσεις, το 22% σε δύο περιπτώσεις και μόνο το 34% εξέφραζε την άποψη ότι απολάμβανε τη ζωή ολοκληρωτικά. Κατά τα επόμενα 7 χρόνια και συγκεκριμένα από το 2006 ως το 2013, οι 1.310 από τους συμμετέχοντες έχασαν τη ζωή τους.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που ανέφεραν υψηλά ποσοστά απόλαυσης και στις τρεις περιπτώσεις είχαν 24% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια των 7 ετών, σε σύγκριση με εκείνους που δήλωσαν ότι δεν είχαν καμία απόλαυση, ενώ εκείνοι που δήλωσαν ευχαριστημένοι σε δύο από τις τρεις περιπτώσεις είχαν μειωμένο κίνδυνο θανάτου κατά 17%.