Ενώ η ανθρωπότητα έχει καταφέρει να θεραπεύσει σοβαρές ασθένειες που στο παρελθόν είχαν μέχρι και θανατηφόρο αντίκτυπο για αυτήν, μέχρι στιγμής αδυνατεί να δώσει λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματά της: την ανθρώπινη γήρανση. Σήμερα όμως, μια μερίδα της επιστημονικής κοινότητας ισχυρίζεται πως το κλειδί για τη θεραπεία από τα προβλήματα που επιφέρουν τα γηρατειά δεν είναι άλλο από το να αντιμετωπίσουμε την ίδια τη διαδικασία της γήρανσης σαν ασθένεια.

Ads

Οι ελπίδες των επιστημόνων αυτών βασίζονται σε πρόσφατες ανακαλύψεις που υποδεικνύουν ότι η βιολογική γήρανση μπορεί να προληφθεί και να θεραπευθεί εντελώς (μέχρι στιγμής έχουν διεξαχθεί πειράματα μόνο σε ζώα). Από βιολογική οπτική σκοπιά, το ανθρώπινο σώμα γερνά με διαφορετικό ρυθμό, επηρεαζόμενο από γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Όταν συσσωρεύονται δηλαδή μικρά ελαττώματα στο DNA μας, τα κύτταρά μας αναπτύσσουν με τη σειρά τους προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν φθορά στο μυϊκό ιστό του ανθρώπου.

Ποιους θα αφορά η θεραπεία που ερευνάται και πως γερνά ο άνθρωπος

Η επιστημονική κοινότητα αυτή τη στιγμή ενδιαφέρεται να αναπτύξει θεραπείες που θα αφορούν μεσήλικες και μεγαλύτερους ανθρώπους, ώστε να διορθώσουν τα προβλήματα που εμφανίζονται στο ανθρώπινο σώμα μεταξύ της ηλικίας των 30 και των 70 ετών.

Ads

Υπάρχουν επτά βασικοί βιολογικοί παράγοντες που καθίστανται υπεύθυνοι για τη φθορά των κυττάρων του σώματος, μιας φθοράς που «συνοδεύει» τη διαδικασία της γήρανσης και ευθύνεται για ασθένειες συνυφασμένες με αυτή.

Σε αυτούς τους παράγοντες συγκαταλέγεται η αργή ανανέωση των κυττάρων των ιστών του σώματος, η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή ιστών (όπως συμβαίνει σε περιπτώσεις που ο ασθενής πάσχει από καρκίνο), η αδυναμία καταστροφής άχρηστων κυττάρων (κάτι που επίσης συμβαίνει σε περιπτώσεις καρκίνου) και άλλοι πολλοί.

Ο ερευνητής, Aubrey De Grey, και η ομάδα του στο Ίδρυμα Ερευνών Sens, ισχυρίζονται ότι έχουν ανακαλύψει τρόπους να αντιμετωπίσουν τα προαναφερθέντα προβλήματα και άλλα παρόμοια, μέσω των θεραπειών που αναπτύσσουν αυτή τη στιγμή. Βέβαια ο επιστήμονας πιστεύει πως δεν θα είναι δυνατό να σταματήσουν εντελώς τη διαδικασία της γήρανσης, όμως θα είναι σε θέση να παρατείνουν το προσδόκιμο ζωής ενός ατόμου κατά 30 χρόνια. Η ιδέα της ομάδας είναι ένα άτομο που λαμβάνει αγωγή στα 60 του χρόνια, να μπορεί να επανέλθει βιολογικά στην κατάσταση που βρισκόταν στα 30 του. Καθώς η θεραπεία δεν θα είναι μόνιμη, σε 30 χρόνια θα «ξαναγίνονται» όπως ήταν στα 60 τους, παρά το ότι θα είναι πλέον 90 ετών.

Είναι εφικτή η θεραπεία της γήρανσης;

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία από πειράματα που να υποδεικνύουν ότι το ανθρώπινο σώμα θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτή την «ανανέωση λογισμικού». Επιπλέον ο ανθρώπινος πολιτισμός αποδέχεται πλήρως τη γήρανση ως μια αναπόφευκτη διαδικασία και αντιλαμβάνεται την επιστήμη γύρω από την αποφυγή της ως ψευδοεπιστήμη.

Όμως και ο George Church, γενετιστής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard, υποστηρίζει ότι στις βιομηχανοποιημένες κοινωνίες, οι περισσότερες ασθένειες προκύπτουν από άλλες, σχετιζόμενες με τη γήρανση, και μπορούν να αντιμετωπιστούν, υπό την έννοια ότι ο έλεγχος του περιβάλλοντος και της γενετικής είναι εφικτός.

Μια αμφιβόλου αποτελέσματος θεραπεία

Μία από τις πιο διάσημες προσεγγίσεις για την «αντιστροφή του χρόνου», είναι μια ενοχλητική για πολλούς διαδικασία, γνωστή ως «θεραπεία βαμπίρ». Κατά τη διάρκειά της, ασθενείς που έπασχαν από άνοια, δέχθηκαν χορήγηση πλάσματος από το αίμα νεότερων δοτών, ηλικίας από 18 έως και 30, και έδειξαν σημαντικά σημάδια βελτίωσης στην υγεία τους. Μάλιστα ασθενείς με πρόωρες ενδείξεις Alzheimer επανέκτησαν την ικανότητα να κάνουν μπάνιο, να ντύνονται και γενικά να αυτοεξυπηρετούνται.

Στην Αμερική δραστηριοποιείται γύρω από αυτή τη θεραπεία η startup επιχείρηση ” Ambrosia”, που χρεώνει 8000 δολάρια την κάθε μετάγγιση αίματος, όμως κατηγορείται πως επί της ουσίας υπερχρεώνει μια υπηρεσία που δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη αν έχει το αποτέλεσμα ενός placebo.

Επιπτώσεις μιας επικείμενης θεραπείας της γήρανσης στην κοινωνία

Αν φτάσουμε όντως μια μέρα να έχουμε στα χέρια μας μια θεραπεία για τα αναπόφευκτα μέχρι σήμερα γεράματα, σίγουρα η ανθρωπότητα θα έχει να πανηγυρίζει το μεγαλύτερό της επίτευγμα. Ωστόσο πολλοί επιστήμονες προειδοποιούν πως η Γη αλλά και ο πολιτισμός μας, όπως τον ξέρουμε μέχρι σήμερα, θα ήταν αδύνατο να υποστηρίξουν έναν όλο και αυξανόμενο πληθυσμό που θα έχει ξεπεράσει ουσιαστικά το θάνατο.

Ο De Grey, απαντώντας σε αυτούς τους ισχυρισμούς, αναφέρει πως η τεχνολογία θα είναι και πάλι αυτή που θα δώσει τη λύση, με εφευρέσεις όπως το τεχνητό κρέας, η ηλιακή ενέργεια και η αφαλάτωση, αυξάνοντας τη δυνατότητα της Γης να υποστηρίξει περισσότερο κόσμο και προσφέροντας πολύ καλύτερες συνθήκες ζωής για ολόκληρη την ανθρωπότητα.