«Φρένο» βάζει στη χορήγηση τέταρτης αναμνηστικής δόσης εμβολίου κατά του κορονοϊού ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), τονίζοντας σε συνέντευξη τύπου πως δεν κρίνεται αναγκαία άμεσα.

Ads

Μάλιστα, όπως ανέφεραν οι ειδικοί, οι επαναληπτικές δόσεις με μικρά διαλείμματα ενδιάμεσα ενδέχεται να μειώσουν τα αντισώματα τα οποία μπορούν να παραχθούν με κάθε δόση.

Αν στο μέλλον χρειαστεί να επαναληφθεί ο εμβολιασμός, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι ειδικοί του ΕΜΑ, αυτό θα γίνεται λίγο πριν τον χειμώνα όπως γίνεται και με τη γρίπη κάτι το οποίο αυξάνει τα αντισώματα στον οργανισμό ακριβώς την στιγμή που θα το χρειαζόμαστε περισσότερο.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων σημειώνει ότι ακόμα δεν έχει επαρκή στοιχεία όσον αφορά στην 4η δόση, ωστόσο τονίστηκε πως δεν κρίνεται αναγκαία η χορήγησή της.

Ads

Παρόλα αυτά, στα άτομα με χαμηλό ανοσοποιητικό, που έχουν λάβει τις 3 δόσεις θα ήταν λογικό να τους χορηγηθεί μια επιπρόσθετη. Σημειώνεται επίσης ότι η έγκριση εμβολίων κατά του κορονοϊού με διαφορετική σύσταση απαιτεί κλινικά δεδομένα που δείχνουν ανώτερη ανοσολογική απόκριση από αυτή που δημιουργείται από τα ενισχυτικά που είναι διαθέσιμα προς το παρόν.

Τα εμβόλια στην περίοδο της εγκυμοσύνης είναι ασφαλή

Επιπλέον, σε μια ανασκόπηση επιστημονικών μελετών ο EMA «δεν διαπίστωσε αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών μετά το εμβόλιο mRNA Covid στην εγκυμοσύνη, αποβολές, πρόωρους τοκετούς ή ανεπιθύμητες ενέργειες σε αγέννητα παιδιά».

«Τα εμβόλια κατά του Covid στην εγκυμοσύνη είναι ασφαλή», επανέλαβε ο EMA μετά την ανάλυση μιας λεπτομερούς ανασκόπησης αρκετών μελετών που αφορούσαν περίπου 65 χιλιάδες εγκυμοσύνες σε διαφορετικά στάδια.