O μαθητής της δευτέρας Λυκείου από την Αλεξάνδρεια, Αθανάσιος Μπάμπαλης, μαζί με τον καθηγητή πληροφορικής του σχολείου, Γιάννη Σιταρίδη, έφτιαξαν ένα «έξυπνο» μπαστούνι για τυφλούς, το οποίο μέσω ενός αισθητήρα υπερήχων «αντιλαμβάνεται» τις αποστάσεις, εντοπίζει τα εμπόδια και στέλνει ηχητικό μήνυμα στο κινητό του χρήστη για να μην πέσει πάνω τους.

Ads

Με την αξιοποίηση της τεχνολογίας, παρόμοιας με αυτή που εφαρμόζεται στις πιστωτικές κάρτες για τις ανέπαφες συναλλαγές και την αναγνώρισή τους από απόσταση, το μπαστούνι διαθέτει επίσης έναν αισθητήρα RFID. Η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να χρησιμεύσει για την ενσωμάτωσή της στα ανάγλυφα, ριγωτά πλακίδια που τοποθετούνται στον δρόμο (οδηγούς όδευσης), ώστε να διευκολύνονται οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης στο να ακολουθούν συγκεκριμένες διαδρομές.

Με τον τρόπο αυτό το μπαστούνι θα μπορούσε να «διαβάσει» πληροφορίες από τα πλακίδια που προσεγγίζει και να κατευθύνει τον χρήση καθώς και να τον πληροφορεί για την απόσταση που έχει να διανύσει μέχρι κάποιο σημείο ενδιαφέροντος, όπως ένας σταθμός του μετρό ή μια διάβαση», αναφέρει ο κ. Σιταρίδης.

Η κατασκευή και λειτουργία του «έξυπνου» μπαστουνιού βασίζεται στον μικροελεγκτή Arduino που αποτελεί υλικό ανοικτού κώδικα και επιτρέπει τη συνεργασία του μπαστουνιού με οποιαδήποτε κινητή συσκευή όπως το κινητό τηλέφωνο, μέσω Bluetooth.

Ads

Οι κατασκευαστές του «έξυπνου» μπαστουνιού σχεδιάζουν, στο μέλλον, να εξασφαλίσουν στο χρήστη τη δυνατότητα να συνδέει τη συσκευή του στο διαδίκτυο με βάσεις δεδομένων, όπου θα λαμβάνει πληροφορίες προκειμένου να διευκολύνεται περισσότερο στη μετακίνησή του.

Η κατασκευή έγινε στο πλαίσιο συμμετοχής του σχολείου στο 9ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής που θα πραγματοποιηθεί από τις 25 μέχρι τις 28 Απριλίου στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις».