Η κατάθλιψη, είναι μια ψυχική ασθένεια που επηρεάζει όλο κι περισσότερα άτομα στις σύγχρονες κοινωνίες. Πολλοί είναι μάλιστα αυτοί που πάσχουν από κατάθλιψη και δεν το γνωρίζουν, καθώς τα συμπτώματα ποικίλουν και μπορεί να είναι από ήπια ως πιο σοβαρά.

Ads

Η έγκαιρη αναγνώριση των προειδοποιητικών ενδείξεων είναι απαραίτητη, ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα η κατάθλιψη. Δώστε λοιπόν σημασία στις παρακάτω ενδείξεις που θα σας παροτρύνουν να αναζητήσετε τη βοήθεια ειδικού, είτε πρόκειται για τον εαυτό σας, είτε για ένα αγαπημένο σας πρόσωπο.

Οξυθιμία

Αν και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η κατάθλιψη συνδέεται κυρίως με ένα βαρύ αίσθημα λύπης, κάποιες φορές οι άνθρωποι με κατάθλιψη παρουσιάζουν θυμό, ερεθιστικότητα και νεύρα σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι στεναχώρια.

Ads

Προβλήματα συγκέντρωσης

Αν δυσκολεύεστε να κράτησε την προσοχή σας εστιασμένη κάπου ή αν ξεχνάτε συχνά, πιθανότατα να πάσχετε από κατάθλιψη. Οι άνθρωποι με κατάθλιψη είναι συχνά “ξεχασιάρηδες” και μοιάζουν να “χάνουν διαρκώς” αντικείμενα, όπως τα κλειδιά ή τα χαρτιά τους.

Προβλήματα στον ύπνο

Μια μικρή δυσκολία στον ύπνο, σίγουρα δεν αποτελεί πρόβλημα ανησυχίας. Αν όμως πάσχετε από συχνές αϋπνίες ή άλλες διαταραχές ύπνου, όπως να ξυπνάτε στη διάρκεια της νύχτα ή να θέλετε να κοιμάστε όλη μέρα, τότε είναι πιθανό να είστε καταθλιπτικοί.

Ανεξήγητοι πόνοι στο σώμα

Υπάρχει στενή σύνδεση ανάμεσα στον εγκέφαλο και το σώμα. Γι’ αυτό και όταν έχετε κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας υπάρχει περίπτωση να εμφανιστούν και διάφοροι σωματικοί πόνοι.

Ενοχές

Δεν είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε ενοχές για οτιδήποτε συμβαίνει γύρω σας, ακόμα κι όταν δε φέρεται καμία ευθύνη. Το να κατηγορείτε τον εαυτό σας για διάφορα θέματα ίσως σημαίνει ότι βιώνετε τα πρώτα σημάδια της κατάθλιψης.

Αίσθημα κούρασης

Το αίσθημα της κόπωσης και της νωθρότητας είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της κατάθλιψης. Ειδικότερα όταν ολόκληρο το σώμα σας είναι βαρύ και απλές εργασίες είναι εξαντλητικές ή παίρνουν περισσότερο από τον αναμενόμενο χρόνο.

Μειωμένη αυτοεκτίμηση και μίσος για τον εαυτό σας

Αν ασκείτε σκληρή κριτική στον εαυτό σας για λάθη τα οποία κάνετε και συχνά βιώνετε δυνατά αισθήματα ανικανότητας.

Απώλεια όρεξης ή διακυμάνσεις βάρους

Αν δεν έχετε κάποιο ορμονικό πρόβλημα τότε πολύ πιθανό η αυξομείωση βάρους μεγαλύτερη του 5% μέσα σε ένα μήνα να σχετίζεται με την κατάθλιψη.

Καθόλου ενδιαφέρον για προηγούμενες συνήθειες και χόμπι

Έχετε χάσει την ικανότητά σας να νιώσετε χαρά και ευχαρίστηση και να κάνετε τα παλιά σας χόμπι στον ελεύθερο χρόνο; Καλό θα ήταν να παρακολουθήσετε και αυτό το σύμπτωμα, γιατί σχετίζεται με την κατάθλιψη.

Απεριποίητη εμφάνιση

Τα άτομα με κατάθλιψη δε δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην προσωπική τους εμφάνιση και υγιεινή. Τα αχτένιστα μαλλιά και η κακή στοματική υγιεινή είναι δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα.