Η Κούβα έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που κατάφερε να σταματήσει τη μετάδοση του HIV και της σύφιλης από τη μητέρα στο παιδί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ads

«Το τέλος της μετάδοσης του ιού είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα για τη δημόσια υγεία. Αυτή είναι μια σημαντική νίκη στο μεγάλο αγώνα μας κατά του HIV και των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων όπως και ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση για μια γενιά χωρίς AIDS», όπως δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν.

Η καθολική κάλυψη της υγείας, η βελτίωση της πρόσβασης σε δοκιμές και η αυξημένη προσοχή στη φροντίδα της μητέρας έγιναν στη σωστή κατεύθυνση. Στις 100.000 γεννήσεις λιγότερες από 50 περιπτώσεις μετέδωσαν τη σύφιλη ή τον HIV από τη μητέρα στο παιδί.

image

Ads

H γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Τσαν

Η αντιρετροϊκή θεραπεία για την πρόληψη μετάδοσης του HIV από τη μητέρα στο παιδί δεν είναι 100% αποτελεσματική, έτσι ένας μικρός αριθμός περιπτώσεων απέτυχε.

Ο ΠΟΥ και η Παναμερικανική Οργάνωση Υγείας (PAHO) με αυτήν την εξέλιξη θεωρούν πλέον ότι η μείωση της μετάδοσης είναι σε τόσο χαμηλό επίπεδο που δεν αποτελεί πια πρόβλημα για τη δημόσια υγεία.

Οι υγειονομικές αρχές εργάζονται στην Κούβα από το 2010 να «εξασφαλισθεί η έγκαιρη πρόσβαση στην προγεννητική φροντίδα και γίνονται δοκιμές για HIV και σύφιλη τόσο σε έγκυες γυναίκες όσο και στα παιδιά τους» σύμφωνα με δηλώσεις του ΠΟΥ.

«Η επιτυχία της Κούβας δείχνει ότι η καθολική πρόσβαση στην υγεία είναι εφικτή και μάλιστα είναι το κλειδί για την επιτυχία, ακόμα και έναντι προκλήσεων τόσο δύσκολων όσο ο HIV», δήλωσε ο διευθυντής του PAHO.

«Η Κούβα σήμερα αποτελεί έμπνευση και παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες χώρες για να εξαλείψουν τη μετάδοση του ιού HIV και της σύφιλης, από τη μητέρα στο παιδί».

Διαβάστε επίσης:

Παγκοσμίως, κάθε χρόνο, 1,4 εκατομμύρια γυναίκες που έχουν τον ιό HIV μένουν έγκυες.

Εάν δεν ακολουθήσουν καμία θεραπεία, έχουν 15-45% πιθανότητα μετάδοσης του ιού στα παιδιά τους κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού ή του θηλασμού.

Όμως, ο κίνδυνος μετάδοσης είναι λίγο παραπάνω από το 1%, αν χορηγηθούν αντιρετροϊκά φάρμακα στη μητέρα και τα παιδιά.

Το 2009, τα παιδιά που γεννήθηκαν με τον ιό HIV ήταν 400.000. Το 2013, τα παιδιά με HIV ήταν 240.000. Γίνεται έντονη προσπάθεια ο αριθμός αυτός να μειωθεί κατά πολύ το 2015 και να φτάνει μέχρι τις 40.000 νέες μολύνσεις.

Υπάρχει περίπτωση η Κούβα να είναι η πρώτη χώρα που θα εξαλείψει εντελώς τη μετάδοση του AIDS από τις μητέρες στα παιδιά, όπως δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για το AIDS.