Σε ολοένα και περισσότερες χώρες έχει αρχίσει να εξαπλώνεται ο νέος κοροναϊός, από την ανατολική Ασία και την Ευρώπη, μέχρι τη Βόρεια Αμερική κι ένας ειδικός προβλέπει ότι είναι πιθανό να εξαπλωθεί σε όλο τον πλανήτη.

Ads

Μπορεί στην Κίνα να υποστηρίζουν ότι ο COVID-19, όπως είναι η επίσημη ονομασία του, ίσως να έχει εξαλειφθεί μέχρι τον Απρίλιο, αλλά αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υποστηρίζει ότι μπορεί η επιδημία στην Κίνα να έχει φτάσει στην κορύφωσή της, αλλά τα πράγματα θα αρχίζουν να χειροτερεύουν στον υπόλοιπο πλανήτη.

«Έχει ήδη εξαπλωθεί σε άλλα μέρη, όπου είναι η αρχή της επιδημίας. Στη Σιγκαπούρη βρισκόμαστε στην αρχή της επιδημίας. Νομίζω, όμως, ότι τελικά κάθε χώρα θα αντιμετωπίσει κρούσματα», υπογραμμίζει ο Ντέιλ Φίσερ, επικεφαλής του Global Outbreak Alert Response Network στον ΠΟΥ.

Διαβάστε επίσης: Superspreaders, ο νούμερο ένα κίνδυνος εξάπλωσης του κορωναϊού

Ads

Μέχρι σήμερα έχουν πεθάνει πάνω από 1.300 άνθρωποι, ενώ έχουν μολυνθεί σχεδόν 50.000, κυρίως στην Κίνα. Η Σιγκαπούρη έχει αναφέρει 50 κρούσματα, από τα υψηλότερα νούμερα που έχουν καταγραφεί εκτός Κίνας. Ο λόγος, σύμφωνα με τον Ντέιλ Φίσερ, είναι ότι στη χώρα αυτή σε σύγκριση με άλλες πολλοί περισσότεροι άνθρωποι υποβάλλονται σε εξετάσεις και με την παραμικρή υποψία, προσθέτοντας ότι απομένουν πολλά να ανακαλυφθούν για τον τρόπο μετάδοσης του κοροναϊού.

Οι προειδοποιήσεις του έρχονται μετά από εκείνες του ΠΟΥ, που χαρακτήρισε την επιδημία «μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα από την τρομοκρατία» και το «χειρότερο δυνατό εχθρό που μπορεί να φανταστεί κανείς».

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ η επιδημία μπορεί να κρατήσει για ένα χρόνο, ενώ ενδέχεται να χρειαστούν έως και 18 μήνες για την ανάπτυξη εμβολίου.