Ένα περίεργο περιστατικό συνέβη στην Αριζόνα των ΗΠΑ. Η Michelle Myers, μητέρα επτά παιδιών, κοιμήθηκε με τρομερό πονοκέφαλο και όταν ξύπνησε διαπίστωσε πως κάτι δεν πήγαινε καλά, αφού δεν είχε κανέναν έλεγχο της αριστερής πλευράς του σώματος της.

Οι γιατροί διέγνωσαν αφασία και απώλεια λόγου, που οφείλεται συνήθως σε κάποιον τραυματισμό στο κεφάλι ή σε εγκεφαλικό. Όταν η Μάγιερ κατάφερε να μιλήσει, ανακάλυψε ότι είχε αποκτήσει βρετανική προφορά. Έκπληκτοι ήταν ακόμα και οι γιατροί της, η οποίοι την παρέπεμψαν σε ψυχίατρο.

Το περιστατικό συνέβη το 2015, αλλά έγινε τώρα γνωστό, ενώ η βρετανική προφορά της παραμένει μέχρι σήμερα. Το αξιοπερίεργο είναι ότι στο παρελθόν είχε συμβεί στην ίδια γυναίκα να ξυπνήσει και να μιλάει με ιρλανδική ή με αυστραλιανή προφορά, αλλά και τις δύο προηγούμενες φορές η αλλαγή της προφοράς είχε διαρκέσει μόνο για μια εβδομάδα.

Η 45χρονη διαγνώστηκε με μια διαταραχή του λόγου που ονομάζεται «Σύνδρομο Ξένης Προφοράς», Foreign Accent Syndrome (FAS), μια πολύ σπάνια διαταραχή με μόνο 60 περιστατικά καταγεγραμμένα από το 1907.

Οι γιατροί της εξήγησαν πως το FAS είναι μάλλον παράπλευρη συνέπεια της ημιπληγικής ημικρανίας, μιας πολύ σοβαρής μορφής ημικρανίας με συμπτώματα που θυμίζουν εγκεφαλικό. «Είναι κάπως επικίνδυνο. Μοιάζει σαν εγκεφαλικό αλλά δεν είναι. Δεν ξέρουν τι το προκαλεί ακριβώς», σημείωσε η ίδια.

«Είμαι λυπημένη. Νιώθω σαν ένα διαφορετικό πρόσωπο», πρόσθεσε στον Independent.

Υπάρχουν πάντως ακόμη πιο παράξενα πράγματα, όπως μια άλλη Αμερικάνα, που το 2010, όταν έπεσε από τις σκάλες, άρχισε να μιλά αγγλικά με...ρωσική προφορά.