Η καθιστική ζωή είναι υπεύθυνη για πολλά προβλήματα υγείας. Όταν κάθεστε, καταναλώνετε λιγότερη ενέργεια από ό, τι όταν στέκεστε όρθιοι ή μετακινείτε. Έρευνες έχουν συνδέσει την καθιστική ζωή για μεγάλο χρονικό διάστημα με μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία, η αυξημένη αρτηριακή πίεση, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, το υπερβολικό σωματικό λίπος γύρω από τη μέση και τα μη-φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης. Η καθιστική ζωή φαίνεται επίσης πως αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο και καρκίνο.

Ads

Οποιαδήποτε εκτεταμένη καθιστική συνήθεια – όπως σε ένα γραφείο ή μπροστά από μια οθόνη, μπορεί να είναι επιβλαβής. Μια ανάλυση 13 μελετών σχετικά με τα επίπεδα δραστηριότητας, διαπίστωσε ότι εκείνοι που κάθονταν για περισσότερες από οκτώ ώρες την ημέρα χωρίς σωματική δραστηριότητα είχαν εξίσου πολλές πιθανότητες πρόωρου θανάτου με εκείνους που ήταν παχύσαρκοι και με όσους κάπνιζαν.

Μάλιστα, το να ξοδεύετε μερικές ώρες την εβδομάδα στο γυμναστήριο, ή σε κάποια άλλη μέτρια ή έντονη σωματική δραστηριότητα δεν φαίνεται να αντισταθμίζει σημαντικά τον κίνδυνο!

Σε κάθε περίπτωση η λιγότερο καθιστική ζωή και η συνολική κίνηση γενικότερα συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία. Μπορεί να ξεκινήσετε απλά να στέκεται αντί να κάθεστε όταν έχετε την ευκαιρία ή να βρείτε τρόπους να περπατάτε ενώ εργάζεστε. Για παράδειγμα όπως αναφέρει το mayoclinic:

Ads
  • Κάντε ένα διάλειμμα κάθε 30 λεπτά.
  • Σταθείτε όρθιοι ενώ μιλάτε στο τηλέφωνο ή βλέπετε τηλεόραση.
  • Περπατήστε με τους συναδέλφους σας για συναντήσεις αντί να κάθεστε σε μια αίθουσα συνεδριάσεων.
  • Τοποθετήστε την επιφάνεια εργασίας σας πάνω από ένα διάδρομο για να είστε σε κίνηση όλη την ημέρα.

Η επίδραση της κίνησης (ακόμα και χαλαρή/ήπια κίνηση) μπορεί να επιφέρει μεγάλα πλεονεκτήματα υγείας. Για αρχή, θα κάψετε περισσότερες θερμίδες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους και αύξηση της ενέργειας που θα έχετε μέσα στην ημέρα.

Επίσης, η μυϊκή δραστηριότητα που απαιτείται για να στέκεστε όρθιοι ή/και να κινείστε προκαλεί σημαντικές διεργασίες στο σώμα που σχετίζονται με την κατανομή των λιπών και των σακχάρων στον οργανισμό. Όταν κάθεστε, αυτές οι διεργασίες καθυστερήσουν και επιβαρύνεται η υγεία σας.