Έχετε δυσκολίες στον ύπνο; Ξυπνάτε στη διάρκεια της νύχτας; Ξαπλώνετε με ώρες κοιτάζοντας το ταβάνι; Αισθάνεστε κουρασμένοι και δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε στη διάρκεια της μέρας; Τότε μάλλον πάσχετε από αϋπνίες.

Ads

Εδώ σας παρουσιάζουμε κάποιους τρόπους για να την καταπολεμήσετε.

Χαλαρώστε πριν πέσετε στο κρεβάτι

Κάντε ένα ζεστό μπάνιο για να ξεκουράσετε το σώμα σας. Σβήστε τα φώτα και τις τηλεοράσεις και σιγουρευτείτε ότι έχετε απενεργοποιήσει όλες τις ηλεκτρικές συσκευές. Με αυτό τον τρόπο, η προσοχή σας δε θα διασπάται από τίποτα.

Ads

Αποφύγετε το αλκοόλ

Αν και ένα ποτηράκι κρασί μπορεί αρχικά να σας χαλαρώσει και να σας κάνει να νυστάξετε, στην πορεία μπορεί να σας ξυπνήσει. Αυτό θα συμβεί όταν θα έχει περάσει η επίδραση του αλκοόλ και μετά θα δυσκολευτείτε να ξανακοιμηθείτε.

Μην τρώτε λίγη ώρα πριν τον ύπνο

Περίμενε τουλάχιστον 2 με 3 ώρες για να χωνέψετε, ειδικά αν σας ταλαιπωρεί παλινδρόμηση ή άλλα πεπτικά προβλήματα. Αλλιώς είναι αμφίβολο αν ο οργανισμός θα καταφέρει να ηρεμήσει και κοιμηθεί.

Αποφύγετε τις μεσημεριανές σιέστες

Ακόμα κι αν είναι μεγάλη η κούραση μετά τη δουλειά και το φαγητό, φροντίστε να μείνετε ξύπνιοι τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Διαφορετικά θα δυσκολευτείτε περισσότερο το βράδυ.

Ακολουθήστε μια ρουτίνα ύπνου

Προσπαθήστε να βάλετε πρόγραμμα. Με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσετε τον οργανισμό σας να “θυμάται” τι έχει να κάνει στη διάρκεια της μέρας πιο εύκολα.

Πιείτε ένα ζεστό γάλα

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι ένα ζεστό ποτήρι γάλα πριν κοιμηθούμε μας ηρεμεί  και μας χαλαρώνει.

Διαβάστε ένα βιβλίο

Κάντε κάτι που θα σας αποφορτίσει και θα σας χαλαρώσει. Το διάβασμα χαλαρώνει το νευρικό σύστημα και ουσιαστικά σας νανουρίζει. Αν δε, η υπόθεση του βιβλίου είναι τέτοια βαρετή, τότε ακόμη καλύτερα.

Κάντε γυμναστική

Η σωματική άσκηση αν και  αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και το επίπεδο της αδρεναλίνης στο αίμα, μετά από λίγες ώρες χαλαρώνει το νευρικό σύστημα, αφού ο οργανισμός κουράζεται.

Δοκιμάστε τα βότανα

Χαμομήλι, λεβάντα, βαλεριάνα και μελισσόχορτο είναι τα ιδανικά βότανα για τη χαλάρωση του σώματος και λειτουργούν ως ένα βαθμό, σαν φυσικά ηρεμιστικά.

Σε κάθε περίπτωση φροντίστε να αποφύγετε τα χάπια, γιατί μπορεί να σας γίνουν αναγκαία συνήθεια.