Ένοχη για χημική δηλητηρίαση αγρότη έκρινε δικαστήριο της Γαλλίας την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Monsanto.

Ads

 
Η δικαστική διαμάχη ξεκίνησε όταν ο Γάλλος καλλιεργητής σιτηρών Πολ Φρανσουά προσέφυγε στη Δικαιοσύνη καταγγέλλοντας ότι υπέφερε από νευρολογικά προβλήματα, μεταξύ των οποίων απώλεια μνήμης, προβλήματα στην ομιλία και πονοκεφάλους, αφότου εισέπνευσε το εντομοκτόνο της Monsanto «Lasso weedkiller», το 2004.
 
Ο 47χρονος αγρότης κατηγορεί την εταιρεία βιοτεχνολογίας για το γεγονός ότι η ετικέτα του προϊόντος δεν προειδοποιούσε επαρκώς για τους ενδεχόμενους κινδύνους από τη χρήση του συγκεκριμένου προϊόντος.
 
Το δικαστήριο της Λυών, που εκδίκασε την υπόθεση, ζήτησε τη γνωμάτευση ειδικού για τα προβλήματα υγείας που παρουσίασε ο αγρότης αφότου εισέπνευσε το εντομοαπωθητικό.
 
«Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση καθώς είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που μια εταιρεία παραγωγής παρασιτοκτόνων κρίνεται ένοχη για πρόκληση χημικής δηλητηρίασης», δήλωσε στο Reuters ο δικηγόρος του αγρότη.
 
Εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση ανοίγει τον δρόμο και σε άλλους αγρότες να προσφύγουν κατά εταιρειών παρασιτοκτόνων για πρόκληση σωματικών βλαβών και προβλημάτων υγείας.
 
Πάντως, η Monsanto, που θα κληθεί να αποζημιώσει τον ενάγοντα, ανακοίνωσε λίγο αργότερα ότι θα ασκήσει έφεση, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά η αιτιακή σχέση ανάμεσα στην έκθεση στο ζιζανιοκτόνο και τα συμπτώματα του ενάγοντος. Οι νομικοί εκπρόσωποι της Monsanto ανέφεραν ότι τα συμπτώματα δεν εμφανίστηκαν παρά αρκετούς μήνες μετά την εισπνοή του ζιζανιοκτόνου.
 
«Εκτιμούμε ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν την αιτιακή σχέση ανάμεσα στη χρήση του Lasso και τα προβλήματα υγείας του κ. Φρανσουά», δήλωσε ο Γιαν Φισέ, υπεύθυνος θεσμικών σχέσεων της εταιρείας.
 
Το Lasso απαγορεύθηκε στη Γαλλία το 2007 βάσει οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.