Οργανικά, ο καρκίνος είναι μία ασθένεια των κυττάρων. Παρόλο που τα τελευταία χρόνια η επιστήμη έχει κάνει τεράστια άλματα για τη θεραπεία και τους τρόπους αντιμετώπισης του, τα κρούσματα είναι συχνά.

Τα σημάδια του καρκίνου στο πρώιμο στάδιο είναι συνήθως δύσκολο να εντοπιστούν και συνήθως περιλαμβάνουν αλλαγές στο σώμα, οι οποίες δεν είναι φυσιολογικές, σύμφωνα με το  βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS). Εάν εμφανιστούν ξαφνικά εξογκώματα, ή αν βρείτε αίμα στα ούρα σας, θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο σημάδι καρκίνου. «Αυτά τα συμπτώματα προκαλούνται συχνά από άλλες, μη καρκινικές ασθένειες, αλλά είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον γιατρό σας, ώστε να μπορούν να διερευνήσει κάθε πιθανότητα», αναφέρει το NHS.

Σημειώνεται, ότι η κατανάλωση περισσότερων ωμέγα-3 λιπαρών από τα ψάρια θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα θα μπορούσαν να αποτρέψουν την ανάπτυξη όγκων και ακόμη και να μειώσουν τη σοβαρότητά της κατάστασης σε καρκινοπαθείς.

Αυτά είναι πρώιμα σημάδια καρκίνου που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε, σύμφωνα με το δημοσίευμα της express.co.uk.

Δυσκολία στην κατάποση

Η δυσφαγία (δυσκολία στην κατάποση) μπορεί να προκληθεί από καρκίνο του στόματος, του λαιμού ή του οισοφάγου. Οι καρκίνοι που αναπτύσσονται σε αυτό το τμήμα του σώματος δυσκολεύουν τον ασθενή να καταπιεί τροφές και ποτά.

Ελιές που αλλάζουν μορφή

Οι ελιές είναι μικρά, χρωματισμένα σημεία στο δέρμα. Συνήθως δεν αποτελούν αιτία ανησυχίας, αλλά θα πρέπει να δείτε έναν γιατρό, εάν παρατηρήσετε μια αλλαγή σε κάποια ελιά στο δέρμα.

Οι αλλαγές θα μπορούσαν να είναι ένα σημάδι κακοήθους μελανώματος, ενός επικίνδυνου τύπου καρκίνου του δέρματος. Εάν μια ελιά έχει ένα περίεργο σχήμα, ή έχει “οδοντωτές άκρες”, θα πρέπει να την δει ένας δερματολόγος.

Θα μπορούσε επίσης να είναι ένα σημάδι του καρκίνου του δέρματος, εάν η ελιά είναι μεγαλύτερη από 7 χιλιοστά, σας προκαλεί φαγούρα, έχει δημιουργήσει κρούστα ή/και αιμορραγεί.

Επίμονοι πονοκέφαλοι

Οι πονοκέφαλοι προκαλούνται από αυξημένη πίεση στο κεφάλι. Υπάρχει ένας συγκεκριμένος χώρος, για να αναπτυχθεί ο εγκέφαλος στο κρανίο, αλλά ένας αυξανόμενος όγκος μπορεί να αυξήσει την πίεση και να προκαλέσει πονοκέφαλο.

Οι πονοκέφαλοι είναι πολύ κοινοί, αλλά θα μπορούσαν επίσης να είναι ένα σύμπτωμα ενός όγκου στον εγκέφαλο. Θα πρέπει να σας δει ένας γιατρός, αν έχετε πονοκεφάλους όλο και πιο συχνά, σύμφωνα με τον οργανισμό υγείας Cancer Research UK.

Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Θα πρέπει επίσης να δείτε τον γιατρό σας αν έχετε χάσει πολύ βάρος τους τελευταίους μήνες, που δεν μπορεί να εξηγηθεί από αλλαγές στη διατροφή, την άσκηση ή το στρες σας, αναφέρει το NHS.

Η ακούσια απώλεια βάρους δεν έχει πάντα υποκείμενη αιτία, αλλά μπορεί να προκληθεί από καρκίνο.

Η απώλεια βάρους αποτελεί ένδειξη διαφόρων μορφών καρκίνου. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι καρκίνου του παγκρέατος, καθώς το πάγκρεας παίζει σημαντικό ρόλο στην πέψη των τροφών.

Ασυνήθιστη αιμορραγία

Η ανεξήγητη αιμορραγία μπορεί να αποτελεί ένδειξη διαφόρων τύπων καρκίνου. Η εύρεση αίματος στα ούρα σας μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Ενώ μία από τις πρώτες ενδείξεις πρωκτικού καρκίνου είναι η εύρεση αίματος στα κόπρανα. Αλλά, ασυνήθιστη αιμορραγία μπορεί να προκληθεί κι από μια σειρά άλλων συνθηκών, οπότε είναι σημαντικό να είστε σε επικονωνία με τον γιατρό σας.

Άλλα σημάδια που πιθανώς να σχετίζονται με τον καρκίνο

  • Ανεξήγητη κόπωση
  • Συχνός πυρετός
  • Αλλαγές στο δέρμα
  • Πόνοι στην πλάτη (καρκίνος του προστάτη και του εντέρου)
  • Επίμονος βήχας