Με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων (εμφράγματα, εγκεφαλικά, θρομβώσεις, καρδιακές αρρυθμίες) είναι δυνατόν να σχετίζονται οι ημικρανίες, σύμφωνα με μια νέα δανο-αμερικανική έρευνα.

Σήμερα, περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ημικρανίες. Η σχέση ανάμεσα στις ημικρανίες και στα εγκεφαλικά και τα εμφράγματα, ιδιαίτερα στις γυναίκες, είχε φανεί και από προηγούμενες μελέτες. Αυτή τη φορά, οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ώρχους και του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον δρα Κάσπερ ‘Αλντερμποργκ, ανέφεραν συγκεκριμένα: «η ημικρανία πρέπει να θεωρείται ισχυρός και μόνιμος παράγων κινδύνου για τις περισσότερες καρδιαγγειακές παθήσεις τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες».

Η νέα μελέτη, δεν επιβεβαιώνει απλώς αυτή τη συσχέτιση και στα δύο φύλα, αλλά κάνει αναφορά και σε περισσότερα καρδιαγγειακά νοσήματα που σχετίζονται με την ημικρανία.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 51.000 ανθρώπους με διαγνωσμένη ημικρανία, με δεδομένα για 510.000 ανθρώπους που δεν αντιμετώπιζαν αυτό το πρόβλημα. Η μέση ηλικία διάγνωσης της ημικρανίας για όσους συμμετείχαν στην έρευνα ήταν τα 35 έτη ενώ το 70% ήταν γυναίκες.

Σε βάθος περίπου 20 χρόνων, η μελέτη αποκάλυψε ότι η ημικρανία σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα εμφράγματος, εγκεφαλικού, θρομβώσεων και αρρυθμίας της καρδιάς. Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία προέκυψε ότι, για κάθε 1.000 άτομα, 25 ασθενείς με ημικρανία έπαθαν έμφραγμα, έναντι 17 που δεν είχαν τέτοιους πόνους στο κεφάλι. Ενώ 45 από όσους είχαν ημικρανία, έπαθαν ισχαιμικό εγκεφαλικό, έναντι 25 όσων δεν είχαν ημικρανία.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι, η συσχέτιση ημικρανίας-καρδιαγγειακού προβλήματος είναι πιο έντονη για όσους έχουν προειδοποιητικά σημάδια όπως «λάμψεις» πριν από τους πόνους, καθώς και πιο έντονη για τις γυναίκες από ό,τι για τους άνδρες.

Στην προσπάθειά τους να εξηγήσουν τον παραπάνω συσχετισμό ( των καρδιαγγειακών παθήσεων με τις ημικρανίες), οι ερευνητές αναφέρουν πως είναι πιθανό ασθενείς με ημικρανίες να παίρνουν συχνά αντιφλεγμονώδη, αναλγητικά φάρμακα (που αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο) ή να μένουν πιο συχνά αδρανείς εξαιτίας των πόνων (με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το καρδιαγγειακό τους σύστημά).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ