«Συναγερμό« σημαίνουν οι επιστήμονες για την ανθρώπινη γονιμότητα, μετά από τα αποτελέσματα μελέτης, σύμφωνα με τα οποία, η ποσότητα των σπερματοζωαρίων που παράγει ο ανδρικός πληθυσμός την Δύση, μειώθηκε στο μισό τα τελευταία 40 χρόνια.

Ads

Η διεθνής επιστημονική ομάδα που υπογράφει την έρευνα, δεν έχει καταλήξει στα αίτια αυτής της ανησυχητικής μείωσης.

Όπως αναφέρει ο Guardian, από το 1973 έως το 2011, η συγκέντρωση σπερματοζωαρίων μεταξύ των ανδρών της Δύσης μειωνόταν σταδιακά κατά 1,4% ανά έτος, γεγονός που οδήγησε σε συνολική μείωση μεγαλύτερη του 52%.

«Τα ευρήματα της έρευνας είναι σοκαριστικά», δήλωσε ο ο Χαγκάι Λεβινέ (Hagai Levine), επιδημιολόγος από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που συνέταξε τη συγκεκριμένη μελέτη.

Ads

Ενώ οι θεραπείες κατά της υπογονιμότητας, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, μπορούν να προσφέρουν λύσεις για την αντιμετώπιση αυτού του αρνητικού αντίκτυπου, ελάχιστα έχουν γίνει για να βρεθεί η ρίζα του προβλήματος, πρόσθεσε ο Λεβινέ και υπογράμμισε πως η χαμηλή συγκέντρωση σπερματοζωαρίων ενδέχεται να είναι ενδεικτική για την ποιότητα της υγείας των ανδρών γενικότερα.

«Πρόκειται για μια κλασική περίπτωση ενός τεράστιου προβλήματος όσον αφορά στη δημόσια υγεία που παραμελείται», επισήμανε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ερευνητές εκφράζουν τις ανησυχίες τους σχετικά με τη μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων, αλλά οι προηγούμενες σχετικές μελέτες επικρίνονται από κάποιους που υποστηρίζουν ότι η μείωση μπορεί να οφείλεται στις μεταβαλλόμενες εργαστηριακές μεθόδους ή στα αποτελέσματα ερευνών που πραγματοποιήθηκαν δίχως να ληφθεί υπόψη εάν οι συμμετέχοντες αντιμετώπιζαν προβλήματα υπογονιμότητας.

Ωστόσο οι συντάκτες της μελέτης, δηλώνουν πως έχουν λάβει υπόψη του όλους αυτούς τους προβληματισμούς και σημείωσαν πως μελέτησαν και ανέλυσαν έρευνες στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν οι ίδιες μέθοδοι μέτρησης, και συμμετείχε ικανός αριθμός ατόμων και όλοι άνδρες δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα υπογονιμότητας.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Human Reproduction Update, από μια διεθνή ερευνητική ομάδα η οποία εξέτασε 185 έρευνες που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 1973 – 2011, και στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 43.000 άνδρες.

Οι συγκεκριμένοι επιστήμονες χώρισαν τα δεδομένα σε κατηγορίες σχετικά με τη καταγωγή των συμμετεχόντων. Δηλαδή μια κατηγορία για όσους κατάγονταν από χώρες του δυτικού κόσμου, συμπεριλαμβανομένων της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας, όπως και από χώρες της Βορείου Αμερικής και της Ευρώπης και η άλλη κατηγορία αφορούσε τους υπόλοιπους.

Στη συνέχεια έλαβαν υπόψη τους δεδομένα όπως η ηλικία και πόσο καιρό οι συμμετέχοντες άνδρες δεν είχαν εκσπερματίσει και διαπίστωσαν πως η συγκέντρωση σπερματοζωαρίων έπεσε από 99 εκατομμύρια ανά χιλιοστό του λίτρου (ml) το 1973 στα 47,1 εκατομμύρια ανά χιλιοστό του λίτρου το 2011, μείωση της τάξης του 52,4%, μεταξύ των ανδρών της Δύσης.

Για την ίδια ομάδα συνολικά η συγκέντρωση σπερματοζωαρίων έπεσε κάτω από 60%.
Επιπλέον λιγότερο δραματική ήταν η μείωση από το 1970 για άνδρες στη Δύση που είχαν καταφέρει να γονιμοποιήσουν τη σύντροφό τους, όμως δεν είναι ξεκάθαρη η τάση όσον αφορά στη συγκέντρωση σπέρματος για τη συγκεκριμένη ομάδα.

Ο Richard Sharpe, ειδικός σε θέματα ανδρικής γονιμότητας από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου επεσήμανε πως εξακολουθεί να μην είναι ξεκάθαρο τι μπορεί να βρίσκεται πίσω από αυτή τη δραματική μείωση και σχολίασε πως αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η έρευνα για τη γονιμότητα των ανδρών υποχρηματοδοτείται.

H Tina Kold Jensen από το Πανεπιστήμιο Syddansk στη Δανία, η οποία δεν συμμετείχε στη συγκεκριμένη έρευνα, δήλωσε πως εξεπλάγη από τα στοιχεία. «Πίστευα πως πιθανότατα θα είχε σταματήσει (η μείωση)». Η ίδια συμμετείχε σε 15ετή έρευνα στη Δανία που επικεντρωνόταν σε νεαρούς άνδρες που κατατάσσονταν στο στρατό και στους οποίους δεν παρατηρήθηκε μείωση στον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Αυτό μπορεί να συνέβαινε διότι πολλοί από τους άνδρες είχαν αρχής εξαρχής μικρή ποσότητα σπερματοζωαρίων.

Οι λόγοι, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες μπορεί να είναι πολλοί όπως για παράδειγμα η παχυσαρκία, η έλλειψη σωματικής άσκησης, το κάπνισμα, αλλά και στα συστατικά που περιέχουν χιλιάδες προϊόντα οικιακής χρήσης, όπως καθαριστικά, οδοντόκρεμες και άλλα που χαρακτηρίζοντας ως παράγοντες που διαταράσσουν τις ενδοκρινικές λειτουργίες (endocrine disruptors).

Σε δηλώσεις του στον Guardian o Allan Pacey, καθηγητής ανδρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Sheffield δήλωσε πως η συγκεκριμένη έρευνα είναι η καλύτερη που έχει διαβάσει σχετικά με τη μείωση της ποσότητας σπερματοζωαρίων, όμως είπε πως ακόμη κρίνεται (η έρευνα) για το εάν η τάση αυτή είναι πραγματική.

«Είναι αναγκαίο να απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση. Για παράδειγμα παίρνεις ένα τυχαίο δείγμα από κάθε 18χρονο στο Ηνωμένο Βασίλειο και τεστάρεις 10.000 από αυτούς σε χρονικά διαστήματα μέσα σε μια περίοδο 20-25 χρόνων» είπε και έφερε ως παράδειγμα την έρευνα Jensen στην οποία εφαρμόσθηκε ανάλογη μέθοδος και δεν παρατηρήθηκε κάποια μείωση.

«Έχουμε πολύ λίγες επιδημιολογικές αποδείξεις» είπε. Ωστόσο συμφώνησε πως υπάρχει λόγος ανησυχίας σχετικά με την αναπαραγωγική λειτουργία των ανδρών σημειώνοντας πως τα ποσοστά καρκίνου των όρχεων είναι αυξητικά. Ακόμη τόνισε πως όσοι άνδρες προβληματίζονται με τη ποσότητα σπερματοζωαρίων στο σπέρμα τους και επιθυμούν να κάνουν παιδιά τότε θα πρέπει να βιαστούν και να μην καθυστερούν.

«Εάν είσαι 21 ετών και θέλεις να κάνεις παιδιά τότε το πιθανότερο είναι να μην αντιληφθείς πως έχεις κάποιο πρόβλημα. Όμως εάν προσπαθήσεις με τη σύντροφό σου όταν αυτή είναι 35 ετών τότε είναι που έρχεται ο πονοκέφαλος διότι σε αυτή την ηλικία αρχίζει να φαίνεται το πρόβλημα. Έχεις μια μεγαλύτερη σύντροφο και δεν έχεις πολύ χρόνο για να διορθώσεις την κατάσταση ιατρικά».