Οι τιμές των συνταγογραφούμενων φαρμάκων εξακολουθούν να ανεβαίνουν, αυξάνοντας την πίεση στους καταναλωτές. Έτσι, ορισμένοι γηραιότεροι Αμερικανοί φαίνεται να αναζητούν μια εναλλακτική λύση προς τα παραδοσιακά φάρμακα, η οποία παρέχεται πλέον ευκολότερα σε πολλά σημεία της χώρας. 

Ads

Μία πρόσφατα δημοσιευθείσα έρευνα κατέγραψε ότι στις αμερικανικές Πολιτείες που νομιμοποίησαν την ιατρική κάνναβη – η οποία κάποιες φορές συνιστάται για συμπτώματα όπως χρόνιος πόνος, άγχος ή κατάθλιψη – διαπιστώθηκε κάμψη στον αριθμό των συνταγογραφήσεων για τα φάρμακα που παραδοσιακά αντιμετώπιζαν τις καταστάσεις αυτές, έναντι ανόδου εκείνων που αφορούσαν σκευάσματα κάνναβης που μπορούσαν να λειτουργήσουν εναλλακτικά και πλέον καλύπτονταν από το σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. 

Επειδή οι συνταγές για φάρμακα όπως τα αναλγητικά και αντικαταθλιπτικά – και οι παροχές ασφάλισης υγείας για τα εν λόγω φάρμακα – μειώθηκαν σε Πολιτείες όπου η κάνναβη ήταν εφικτό να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο, οι ερευνητές συμπέραναν ότι η νομιμοποίηση οδήγησε σε πτώση των συνταγογραφήσεων. Συμπέρασμα, που όπως είπαν, ενισχύεται και από το γεγονός ότι δεν μειώθηκαν αντιστοίχως οι συνταγογραφήσεις για φάρμακα όπως τα αντιπηκτικά, για τα οποία η κάνναβη δεν αποτελεί εναλλακτική. 

Η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Health Affairs, εξέτασε στοιχεία του φορέα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από το 2010 ως το 2013. Πρόκειται δε για την πρώτη μελέτη που διερευνά το αν η νομιμοποίηση της κάνναβης αλλάζει την κλινική πρακτική των ιατρών  και το κατά πόσον θα μπορούσε να περιορίσει το κόστος της δημόσιας υγείας. 
 
Τα ευρήματα συνεισφέρουν στη σχετική συζήτηση, καθώς όλο και περισσότεροι βουλευτές εκφράζουν το ενδιαφέρον τους για την ιατρική κάνναβη. Κατά το τρέχον έτος στο Οχάιο και την Πενσυλβανία ψηφίστηκαν νόμοι που επιτρέπουν τη χρήση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, ανεβάζοντας σε είκοσι πέντε, συν την Ουάσιγκτον, τις Πολιτείες που την νομιμοποιούν. Ανάλογο αποτέλεσμα θα μπορούσε επίσης να έλθει σε ψηφοφορία στην Φλόριντα και το Μιζούρι  τον προσεχή Νοέμβριο. Μια ομοσπονδιακή υπηρεσία εξετάζει το ενδεχόμενο να εντάξει την ιατρική κάνναβη στην εθνική πολιτική φαρμάκου, έτσι ώστε να είναι πιο εύκολα διαθέσιμη.

Ads

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ιατρική κάνναβη συνετέλεσε στην εξοικονόμηση 165 εκατομμυρίων δολαρίων, από το σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, μόνο για το 2013. Υπολόγισαν μάλιστα, ότι αν η ιατρική κάνναβη ήταν διαθέσιμη σε όλες τις Πολιτείες, οι δαπάνες φαρμακευτικής περίθαλψης για το ίδιο έτος, θα είχαν μειωθεί κατά περίπου 470 εκατομμύρια δολάρια. Ποσό, που αντιπροσωπεύει σχεδόν μισό επί τοις εκατό των συνολικών δαπανών του προγράμματος. 

Αναλογικά, πρόκειται για μικρό μερίδιο του, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων, προγράμματος, το νούμερο όμως δεν είναι ευκαταφρόνητο, όπως λέει ο W. David Bradford, καθηγητής δημόσιας πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Τζώρτζια και ένας από τους συντάκτες της μελέτης. 

«Δεν λέμε βεβαίως, ότι η εξοικονόμηση χρημάτων αποτελεί και λόγο για να υιοθετηθεί αυτό το μέτρο. Θα έπρεπε ωστόσο να συνεκτιμηθεί», προσθέτει. «Πιστεύουμε ότι είναι μια πολύ καλή, έμμεση απόδειξη, ότι οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν πράγματι, για θεραπευτικούς λόγους». 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε Πολιτείες όπου υφίσταντο νόμοι για την ιατρική κάνναβη, ελαττώθηκε ο αριθμός των συνταγών που αφορούσαν τα φάρμακα κατά των: άγχους, κατάθλιψης, ναυτίας, πόνου, ψυχώσεων, κρίσεων επιληψίας, διαταραχών του ύπνου και σπαστικότητας. Τα παραπάνω αποτελούν περιπτώσεις για τις οποίες συνιστάται συχνά η κάνναβη. 

Οι συντάκτες της μελέτης ερευνούν ξεχωριστά την επίπτωση που η ιατρική κάνναβη θα μπορούσε να έχει σε συνταγογραφήσεις του ομοσπονδιακού συστήματος παροχών υγείας για πολίτες με χαμηλά εισοδήματα. Παρότι η μελέτη βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της επεξεργασίας, έχουν ωστόσο εντοπιστεί ανάλογα ευρήματα συρρίκνωσης των πληρωμών για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, σημειώνει ο Μπράντφορντ. 

Εάν η τάση επιβεβαιωθεί, θα μπορούσε να έχει διαφορετικό αντίκτυπο στην δημόσια υγεία. Στις  πολιτείες που οι ιατρικές χρήσεις της κάνναβης έχουν νομιμοποιηθεί, υποχώρησε η συνταγογράφηση παυσίπονων – η μελέτη διαπιστώνει ότι κατά μέσο όρο, συνταγογραφήθηκαν 1800 λιγότερες ημερήσιες δόσεις, ανά γιατρό, ετησίως. Το εύρημα αυτό απαντάται και σε άλλες έρευνες επί του θέματος.
 
Η κάνναβη, δεν μοιάζει με άλλα ναρκωτικά, όπως τα οπιοειδή, των οποίων η υπερβολική χρήση αποβαίνει μοιραία, τονίζει ο Deepak D’Souza, καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Γέιλ, που έχει κάνει έρευνα επ’ αυτού, προσθέτοντας ότι «αυτό, δεν συμβαίνει με την κάνναβη». «Υπάρχουν όμως πολλές άλλες παρενέργειες και ζητήματα ασφαλείας, τα οποία οφείλουμε να λάβουμε υπόψιν». 

Ο συντάκτης της έρευνας, Μπράντφορντ, θα συμφωνήσει, συμπληρώνοντας: «Επειδή ακριβώς δεν είναι τόσο επιβλαβής, όσο κάποιες άλλες, επικίνδυνες ουσίες, δεν σημαίνει ότι πρέπει κανείς και να την προωθεί. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα, που παραμένουν αναπάντητα». 

Οι γιατροί δεν έχουν την τεχνική δυνατότητα να συνταγογραφούν απευθείας την κάνναβη, διότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση την χαρακτηρίζει ως φάρμακο κατηγορίας Ι (απαγορευμένη ουσία).  Στις Πολιτείες όπου επιτρέπεται η ιατρική χρήση, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να χορηγούν παραπεμπτικό σημείωμα, προκειμένου οι ασθενείς να απευθύνονται σε εξουσιοδοτημένα ιατρεία.
 
Τα ασφαλιστικά προγράμματα υγείας δεν το καλύπτουν, οπότε οι ασθενείς που χρησιμοποιούν κάνναβη, πληρώνουν από την τσέπη τους. Οι τιμές διαφέρουν ανάλογα με την τοποθεσία, αλλά η συνιστώμενη αγωγή ενός ασθενούς, μπορεί να φτάσει και τα 400 δολάρια μηνιαίως.

Το Γραφείο Καταστολής Ναρκωτικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (DEA) εξετάζει την τροποποίηση της ισχύουσας κατάταξης – η σχετική απόφαση αναμένεται κάποια στιγμή το καλοκαίρι. Εάν η DEA κατέτασσε την κάνναβη στην κατηγορία ΙΙ των φαρμακευτικών ουσιών, θα εισερχόταν στην χορεία των ουσιών όπως η μορφίνη και η οξυκωδόνη, διευκολύνοντας την συνταγογράφηση από τους γιατρούς και την κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία.
 
Για ορισμένους, η ιδέα ότι η ιατρική κάνναβη επιφέρει εξοικονόμηση δαπανών είναι κενή περιεχομένου. Αντίθετα, είναι πεπεισμένοι ότι απλώς μετακυλίεται το κόστος. «Ακόμη κι αν το ασφαλιστικό σύστημα εξοικονομεί χρήματα, η ιατρική κάνναβη δεν έρχεται χωρίς κόστος», σημειώνει ο D’Souza. «Έχω πρόβλημα με την αντίληψη που παρουσιάζει την κάνναβη ως πηγή αποταμίευσης». 

Ο Bradford, ωστόσο, υποστηρίζει ότι αν η ιατρική κάνναβη εντασσόταν κανονικά στο σχήμα περίθαλψης των  ασθενών, σε εθνικό επίπεδο, θα είχαμε κάμψη της καμπύλης κόστους, διότι είναι φθηνότερη από άλλες ουσίες.  

Ο Lester Grinspoon, ομότιμος καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, που έχει γράψει δύο βιβλία για το θέμα, κάνει επίσης λόγο γι’ αυτήν την δυνατότητα. Σε αντίθεση με αρκετά φάρμακα, υποστηρίζει, «υπάρχει ένα όριο στο πόσο ακριβά μπορεί να πωληθεί ως φάρμακο, η κάνναβη». Σημειωτέον, ο ίδιος δεν σχετίζεται με την μελέτη.

Κι εν μέσω της δημόσιας συζήτησης για τα οικονομικά της, η ιατρική μαριχουάνα εξακολουθεί μερικές φορές να προκαλεί ερωτηματικά για την ίδια την άσκηση της ιατρικής. 

«Ως ιατροί, έχουμε συνηθίσει να χορηγούμε δόσεις. Δεν έχουμε καλή εποπτεία του ποια μπορεί να είναι η σωστή δοσολογία για την θεραπεία, του πόνου, επί παραδείγματι», λέει ο D’Souza. «Τι θα πούμε λοιπόν, ‘πάρε δύο γραμμάρια και τηλεφώνα μου το πρωί;’ Δεν ξέρω τι να πω». 

* Το Kaiser Health News, του ανεξάρτητου Ιδρύματος Henry J. Kaiser Family Foundation, παρέχει υπηρεσίες ενημέρωσης στον τομέα της εθνικής πολιτικής υγείας.