Μια χορτοφαγική διατροφή μπορεί να προσφέρει στα άτομα με λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση ανακούφιση παρόμοια με τα ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα για την πάθηση, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση αποτελεί μια πάθηση, που θυμίζει τη γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση καθώς βασικό σύμπτωμα είναι η παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομαχιού, όμως απουσιάζουν άλλα συνηθισμένα όπως το κάψιμο στο θώρακα, οι ξινίλες και οι καούρες μετά το φαγητό.

Τα συμπτώματα της λαρυγγοφαρυγγικής παλινδρόμησης μπορεί να περιλαμβάνουν βράχνιασμα, κλείσιμο της φωνής, δυσκολία κατάποσης, επίμονο βήχα, κόμπο στο λαιμό, κατάποση βλεννών από το πίσω μέρος της μύτης κ.α. Επίσης μπορεί να συνυπάρχουν χρόνια φαρυγγίτιδα, χρόνια ρινίτιδα, ρινοκολπίτιδα, πόνος στο αυτί κ.α.

Για την καταπολέμηση της πάθησης, ο ασθενής μπορεί να λάβει φάρμακα, όμως επιστήμονες του ιατρικού κέντρου Northwell Health, του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών Fenstein και του Ιατρικού Κολλεγίου της Νέας Υόρκης, μετά από έρευνα που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό ωτορινολαρυγγολογίας JAMA Otolaryngology, διαπίστωσαν πως  η φυτοφαγική μεσογειακού τύπου διατροφή παρέχει ανάλογα προστατευτικά οφέλη με τα ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι τα ευρήματά τους πρέπει να ληφθούν υπόψη και στην περίπτωση της γαστρο-οισοφαγικής παλινδρόμησης. Ο επικεφαλής της έρευνας, ωτορινορυγγολόγος Κρεγκ Ζαλβάν, δήλωσε ότι η φαρμακευτική θεραπεία με αναστολείς αντλίας πρωτονίων δεν μπορεί να αποτελεί την μοναδική μέθοδο για τη θεραπεία της παλινδρόμησης, καθώς μάλιστα πρόσφατες έρευνες ανέφεραν αυξημένα ποσοστά εγκεφαλικών, εμφραγμάτων, άνοιας και νεφρικής βλάβης μεταξύ όσων κάνουν παρατεταμένη χρήση αυτών των φαρμάκων».

Όπως είπε, μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και ξηρούς καρπούς, με σχεδόν μηδενισμό της κατανάλωσης των γαλακτοκομικών προϊόντων και των κρεάτων (μοσχαριού, κοτόπουλου, χορινού, αυγών, ψαριών), σε συνδυασμό με μια σειρά από άλλες συστάσεις (αποφυγή καφέ, τσαγιού, σοκολάτας, σόδας, καυτερών φαγητών, αλκοόλ κ.α.), μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα σε πολλούς ασθενείς με λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση.