Επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε χθες, Δευτέρα, αμφισβητεί τα οφέλη της καθημερινής λήψης ασπιρίνης για τη μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου από έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Ads

Η έρευνα–η μεγαλύτερη που έχει διεξαχθεί σε δείγμα ανθρώπων χωρίς ιστορικό καρδιακών προβλημάτων–διαπίστωσε ότι τέτοιοι ασθενείς δεν φάνηκε να ωφελούνται από την ημερήσια λήψη της ασπιρίνης γιατί αυξάνει τον κίνδυνο για εσωτερική αιμορραγία.

“Τα οφέλη της ασπιρίνης για τους ανθρώπους εκείνους που δεν έχουν κάποια καρδιακή πάθηση την οποία να γνωρίζουν είναι πολύ πιο περιορισμένα απ΄ό,τι θεωρούνταν παλαιότερα και στην ουσία η θεραπεία με ασπιρίνη μπορεί…να προκαλέσει σοβαρή βλάβη εξαιτίας μεγάλης αιμορραγίας”, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Ράο Σεσασάϊ του πανεπιστημίου του Λονδίνου St George’s.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι ενώ ένας στους 120 που λάμβαναν ασπιρίνη επί περίπου έξι χρόνια απέφυγε τον κίνδυνο να υποστεί καρδιαγγειακό επεισόδιο, ένας στους 73 υπέστη σημαντική αιμορραγία κατά την ίδια περίοδο.

Ads

Τα πορίσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Archives of Internal Medicine αναμένεται να προκάλεσουν εκ νέου τον διάλογο σχετικά με τα οφέλη από την λήψη ασπιρίνης, που σύμφωνα με τους ειδικούς ενέχει τον κίνδυνο πρόκλησης γαστρορραγίας για περίπου έναν στους 1.000 ασθενείς τον χρόνο.

Ο Σεσασάϊ είπε ότι με αφορμή αυτά τα ευρύματα θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι οδηγίες για την λήψη ασπιρίνης από τους αρμόδιους ιατρικούς φορείς των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Αντί για γενικές συστάσεις–είπε ο ίδιος–η θεραπεία με ασπιρίνη θα πρέπει να γίνεται “πιο επιλεκτικά και σε ατομικό επίπεδο”.

Η ασπιρίνη, η οποία αρχικά παρασκευάστηκε από την Bayer, είναι ένα φθηνό φάρμακο που διατίθεται εύκολα και χρησιμοποιείται ως αναλγητικό και αντιπυρετικό. Το φάρμακο μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης και επομένως μπορεί να προστατεύσει κατά των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών. Συχνά συνταγογραφείται σε ανθρώπους που ήδη πάσχουν από καρδιοπάθεια και έχουν υποστεί ένα ή περισσότερα εφράγματα.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε τον περασμένο χρόνο αποφάνθηκε ότι η καθημερινή λήψη ασπιρίνης έχει σημαντική προστατευτική δράση κατά του κινδύνου εμφάνισης πολλών μορφών καρκίνου–ειδικά του καρκίνου του εντέρου και άλλων γαστρεντερικών κακοηθειών.

Ο επιστήμονας ο οποίος ήταν επικεφαλής της έρευνας για τον καρκίνο δήλωσε ότι ενώ η λήψη ασπιρίνης ενέχει έναν μικρό κίνδυνο γαστρορραγίας, αυτός ο κίνδυνος έχει αρχίσει να “μειώνεται” από τα οφέλη της στην μείωση του κινδύνου για καρκίνο και έμφραγμα.

Πολλοί γιατροί συνταγογραφούν ασπιρίνη καθημερινά ως μέτρο πρόληψης για ανθρώπους που δεν έχουν ιστορικό εμφράγματος ή εγκεφαλικού, αλλά θεωρείται ότι κινδυνεύουν περισσότερο εξαιτίας άλλων παραγόντων όπως η υπέρταση ή η παχυσαρκία.