Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει ακόμη και ασθενείς οι οποίοι ήδη ελέγχουν τα συμπτώματα με φάρμακα, όπως είπε ο επικεφαλής συγγραφέας δρ Celso Carvalho, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο.

Ads

«Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν ότι η αερόβια άσκηση έχει μια αντι-φλεγμονώδη επίδραση στο άσθμα», όπως δήλωσε ο Carvalho μέσω e-mail. Τα ευρήματα δείχνουν πιθανό όφελος της άσκησης καθώς αυξάνει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας με φάρμακα, είπε.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπολογίζεται ότι 235 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από άσθμα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η ανίατη χρόνια ασθένεια οδηγεί σε ξαφνική δύσπνοια και συριγμό. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της ασθένειας, οι βρόγχοι διογκώνονται, στενεύοντας έτσι τους αεραγωγούς και περιορίζοντας τη ροή του αέρα μέσα και έξω από τους πνεύμονες.

Ads

Πολλοί άνθρωποι με άσθμα, σε τακτά χρονικά διαστήματα λαμβάνουν αντι-φλεγμονώδη φάρμακα για να μειώσουν τη διόγκωση και την παραγωγή της βλέννας στους αεραγωγούς, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο ή ακόμα και την πρόληψη των συμπτωμάτων.

Επιπλέον οι ασθενείς με άσθμα χρησιμοποιούν τα φάρμακα που είναι γνωστά ως βρογχοδιασταλτικά, τα οποία έρχονται σε μορφές μακράς δράσης για τον έλεγχο των συμπτωμάτων και βραχείας δράσης που βοηθούν στο σταμάτημα των ξαφνικών ξεσπασμάτων.

Αυτά τα φάρμακα χαλαρώνουν τις μυϊκές ζώνες που σφίγγονται γύρω από τους αεραγωγούς, αφήνοντας περισσότερο αέρα μέσα και έξω από τους πνεύμονες.

Με μαθήματα γιόγκα και διάδρομο των 35 λεπτών δύο φορές την εβδομάδα και για 12 συνεχόμενες εβδομάδες, οι ασθενείς μείωσαν σημαντικά την ευαισθησία και τα συμπτώματα της ασθένειας.

Η άσκηση φαίνεται πως μείωσε επίσης τις κυτοκίνες, τις πρωτεΐνες που πιθανότατα συνδέονται με τη φλεγμονή.

Μια άλλη ανησυχία είναι ότι η άσκηση μπορεί στην πραγματικότητα να πυροδοτήσει μια κρίση άσθματος.

Για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου, οι ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν μια συσκευή εισπνοής πριν ξεκινήσουν την άσκηση, καθώς επίσης και να ολοκληρώσουν σωστά την προπόνησή τους με τις κατάλληλες εκπνοές.