Η καλή μέρα από τον βραδινό ύπνο φαίνεται. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι ειδικοί. Κι όχι άδικα. Υπάρχουν πολλές έρευνες που αποδεικνύουν ότι ο βραδινός ύπνος παίζει καθοριστικό ρόλο στην συνολική υγεία και την ευεξία του ανθρώπου. 

Ads

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναγνωρίζοντας τις διαστάσεις του προβλήματος, όρισε τη σημερινή μέρα ως Παγκόσμια ΗμέραΎπνου. Στόχος της ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία του ύπνου για την σωματική και ψυχική μας υγεία και τις συνέπειες της αϋπνίας.

Το άγχος, η καθημερινότητα και οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής μας φέρνουν αντιμέτωπους με πολλά προβλήματα. Το μυαλό τρέχει συνέχεια κι αυτό έχει αντίκτυπο και στον ύπνο μας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως ποσοστό των ατόμων που νιώθουν έντονη κόπωση και υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας αυξάνεται προοδευτικά. Ένα από τα βασικότερα προβλήματα είναι το σύνδρομο του ανεπαρκούς ύπνου, που οφείλεται στον σύγχρονο τρόπο ζωής. Έρευνες των προηγούμενων δεκαετιών έδειξαν ότι ο μέσος άνθρωπος κοιμόταν περίπου οκτώ ώρες. Ωστόσο, σήμερα φαίνεται να κοιμάται έξι με εξίμιση ώρες.

Κίνδυνοι λόγω έλλειψης ύπνου

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για την υγεία λόγω έλλειψης ύπνου δεν περιορίζονται μόνο στο αίσθημα της κόπωσης, της εξάντλησης και της υπνηλίας. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε κακή απόδοση στην εργασία, αυξημένο κίνδυνο τραυματισμών, τροχαίων ατυχημάτων ενώ συνδέεται και με μια σειρά προβλημάτων υγείας όπως η στεφανιαία νόσος, η υπέρταση, ο διαβήτης, οι αρρυθμίες, η μειωμένη αμυντική λειτουργία του οργανισμού. Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε πρόωρο θάνατο.

Ads

Ειδικότερα, στον τομέα της εργασίας, η στέρηση του ύπνου έχει ως αποτέλεσμα τραυματισμούς και μειωμένη παραγωγικότητα, η οποία – μεταξύ άλλων κοστίζει – δισεκατομμύρια. Παράλληλα περίπου ένα 20% του ετήσιου συνόλου των τροχαίων, μπορούν να αποδοθούν σε κουρασμένους οδηγούς. Επομένως η έλλειψη ύπνου προκαλεί χιλιάδες θανάτους και τραυματισμούς κάθε χρόνο.

Οι μελέτες για την άπνοια έδειξαν ότι πρόκειται για μια πάθηση που βλάπτει τα ζωτικά όργανα κι αυτό έγινε ο καταλύτης για την σοβαρή θεώρηση του ύπνου στην ιατρική. Όταν αποδείχτηκε ότι ορισμένες καταστάσεις που συνδέονται με διαταραγμένο ύπνο θα μπορούσαν να έχουν κακές κλινικές συνέπειες, κατέστη σαφές ότι ο ύπνος ήταν ένας κρίσιμος παράγοντας για τη διατήρηση της καλής υγείας.

Επιπλέον, οι μελέτες στα εργαστήρια έφεραν στο φως στοιχεία για το πώς άλλες διαταραχές θα μπορούσαν να διαταράξουν τον ύπνο, για παράδειγμα η νόσος του Πάρκινσον, η οισοφαγική παλινδρόμηση, η ορμονική δυσλειτουργία του θυρεοειδούς και τα εγκεφαλικά τραύματα. Παλαιότερα οι γιατροί απέδιδαν τον λίγο ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας στο άγχος και την υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας στην τεμπελιά ή την έλλειψη κινήτρων. Τώρα πια τις βλέπουν ως συνθήκες άξιες διάγνωσης και θεραπείας.

Διαβάστε επίσης:

image

Τα οφέλη του καλού ύπνου

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ύπνος επηρεάζει θετικά τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε, αντιδρούμε, δουλεύουμε, μαθαίνουμε και κοινωνικοποιούμαστε. Πιο συγκεκριμένα, ενώ κοιμόμαστε, ο εγκέφαλος μας προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα και αποθηκεύει τις χρήσιμες πληροφορίες που λάβαμε την προηγούμενη. Οι μελέτες έδειξαν, ότι μια νύχτα καλού ύπνου βελτιώνει τη μάθηση και ενισχύει τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, την προσοχή μας, τη λήψη αποφάσεων και τη δημιουργικότητά μας.

Επίσης, ο ύπνος είναι απαραίτητος για την σωματική υγεία, καθώς εμπλέκεται στην επούλωση και επιδιόρθωση των αιμοφόρων αγγείων και της καρδιάς, διατηρεί την ισορροπία των ορμονών και συμβάλλει στην ανάπλαση των ιστών. Ειδικά για τους νέους, έχει σημασία ότι κατά τον ύπνο εκκρίνεται η αυξητική ορμόνη, απαραίτητη για την ανάπτυξη του οργανισμού, αύξηση του ύψους και την ενίσχυση της μυϊκής μάζας.

Ύπνος και ψυχική υγεία

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ύπνος συνδέεται και με διάφορες ψυχικές ασθένειες. Ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στην ικανότητα ρύθμισης των συναισθημάτων σε ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη ή αγχώδεις διαταραχές. Ειδικότερα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο φτωχός ύπνος επηρεάζει συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη ρύθμιση αρνητικών συναισθηματικών αντιδράσεων, περιορίζοντας την ικανότητα να βλέπουν τα πράγματα θετικά.

Συνεπώς ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την υγεία του ανθρώπου. Η ευαισθητοποίηση πάνω στα θέματα αυτά και η αναγνώριση των συνανθρώπων μας που μπορεί να έχουν κάποια διαταραχή του ύπνου, οδηγεί σε έγκαιρη αντιμετώπιση και σε μια καλύτερη ποιότητας ζωής.