Η τακτική κατανάλωση καυτού τσαγιού σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του οισοφάγου, ειδικά αν συνδυάζεται με αλκοόλ και κάπνισμα, σύμφωνα με μια νέα κινεζική επιστημονική έρευνα.

Ads

Το αλκοόλ και το κάπνισμα είναι ήδη γνωστοί παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση καρκίνου στον οισοφάγο, αλλά οι ερευνητές του Εθνικού Ιδρύματος Φυσικών Επιστημών της Κίνας και του Κέντρου Υγείας του Πανεπιστημίου του Πεκίνου υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος αυξάνει περαιτέρω εφόσον το άτομο καταναλώνει τακτικά και καυτό τσάι. Υψηλός ωστόσο είναι ο κίνδυνος ακόμα και για όσους δεν πίνουν αλκοόλ ή δεν καπνίζουν.

Οι ερευνητές του Εθνικού Ιδρύματος Φυσικών Επιστημών της Κίνας και του Κέντρου Υγείας του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “Annals of Internal Medicine”, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 456.000 άτομα ηλικίας 30 έως 79 ετών, εκ των οποίων 1.731 εκδήλωσαν καρκίνο του οισοφάγου στη διάρκεια μιας δεκαετίας.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έπιναν ζεματιστό τσάι, κατανάλωναν πολύ αλκοόλ και επίσης κάπνιζαν, είχαν τουλάχιστον πενταπλάσια πιθανότητα να πάθουν καρκίνο του οισοφάγου, σε σχέση με όσους δεν έκαναν τίποτε από τα τρία. Οι καπνιστές που έπιναν καθημερινά καυτό τσάι (αλλά όχι αλκοόλ), είχαν διπλάσιο κίνδυνο.

Ads

image

Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της μελέτης, ο Νιλ Φριντμαν από το Τμήμα Επιδημιολογίας του Καρκίνου και Γενετικής του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «οι άνθρωποι προφανώς δεν εκτιμούν σωστά την θερμοκρασία του τσαγιού που πίνουν και αυτό αποτελεί έναν περιορισμό για τα συμπεράσματα της μελέτης».

Ωστόσο, στη Δύση γενικότερα οι άνθρωποι πίνουν συνήθως το τσάι τους σε χαμηλότερες θερμοκρασίες από ό,τι στην Ασία, με αποτέλεσμα να κάνουν μικρότερη ζημιά στον οισοφάγο τους. Σημειώνεται, ότι ο καρκίνος του οισοφάγου, έχει πενταετή επιβίωση μόνο 15% μετά την αρχική διάγνωση.