Γενικά έχουμε μάθει να συνδέουμε τον μεταβολισμό αποκλειστικά με τις θερμίδες που καίμε. Όμως σύμφωνα με τους ειδικούς ο μεταβολισμός είναι το σύνολο των βιοχημικών αντιδράσεων που πραγματοποιούνται στα κύτταρα των ζωντανών οργανισμών. Συνεπώς ο μεταβολισμός περιλαμβάνει όλες εκείνες τις βιοχημικές διαδικασίες, που εμπλέκονται στην παραγωγή και στην απελευθέρωση της ενέργειας.

Ads

Ο μεταβολικός ρυθμός διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και επηρεάζεται από παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία, η κληρονομικότητα και οι ορμόνες. Παρόλο αυτά μπορείτε να τον ενισχύσετε φυσικά με το σωστό φαγητό. Οι ακόλουθες εννέα τροφές θα σας βοηθήσουν σύμφωνα με τοhealth.

Ασπράδια αυγών

Τα ασπράδια των αυγών είναι πλούσια σε καλής ποιότητας αμινοξέα, τα οποία διατηρούν τον μεταβολισμό σας σε υψηλά επίπεδα. Τα αυγά είναι επίσης τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη και βιταμίνη D.

Ads

Άπαχο κρέας

Το άπαχο κρέας είναι γεμάτο από σίδηρο. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό σας. Προσπαθήστε να καταναλώσετε 3-4 μερίδες τροφών που είναι πλούσιες σε σίδηρο, όπως το κοτόπουλο ή τα εμπλουτισμένα με διάφορα μέταλλα δημητριακά.

Νερό

Αν είστε ακόμη και ήπια αφυδατωμένοι, ο μεταβολισμός σας μπορεί να επιβραδυνθεί, Πίνετε νερό κρύο, που αναγκάζει το σώμα σας να χρησιμοποιήσει περισσότερες θερμίδες για να το ζεστάνει.

Πιπεριές τσίλι

Οι πιπεριές περιέχουν καψαϊκίνη, μια χημική ένωση που μπορεί να ανεβάσει σημαντικά το επίπεδο του μεταβολισμού σας. Προσθέστε μια κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένες πιπεριές τσίλι σε ένα γεύμα σας μία φορά την ημέρα. Επίσης, οι πιπεριές τσίλι είναι μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης C.

Καφές

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Physiology & Behavior διαπίστωσε ότι ο μέσος ρυθμός μεταβολισμού των ανθρώπων που έπιναν καφέ ήταν 16% υψηλότερος από εκείνο των ανθρώπων που δεν κατανάλωναν καφεΐνη.
Διαφήμιση

Πράσινο τσάι

Περιέχει επιγαλλοκατεχίνη, μια ουσία που, σύμφωνα με πολλές έρευνες, αυξάνει τον ρυθμό καύσης του λίπους.

Γάλα

Οι μελέτες που έγιναν από τον Michael Zemel, πρώην διευθυντή του Ινστιτούτου Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Tennessee, έδειξαν ότι η κατανάλωση ασβεστίου μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να μεταβολίσει το λίπος πιο αποτελεσματικά.

Δημητριακά ολικής άλεσης

Τα δημητριακά ολικής άλεσης βοηθούν το σώμα σας να κάψει περισσότερο λίπος επειδή απαιτούν επιπλέον προσπάθεια για να αφομοιωθούν από τα επεξεργασμένα δημητριακά, όπως το άσπρο ψωμί και τα λευκά ζυμαρικά. Επίσης, οι τροφές με δημητριακά ολικής άλεσης, όπως το καστανό ρύζι και το πλιγούρι βρώμης, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

Φακές

Περίπου το 20% των γυναικών έχουν έλλειψη σιδήρου, η οποία επηρεάζει άμεσα το πόσο αποτελεσματικά μπορεί το σώμα σας να κάψει θερμίδες. Ένα φλιτζάνι φακές παρέχει το 35% των ημερήσιων αναγκών σας σε σίδηρο.