Ανά καιρούς όλοι έχουμε πιει λίγα ποτηράκια παραπάνω. Αυτό δυστυχώς πέρα ότι βάζει σε κίνδυνο την σωματική σας υγεία, κυρίως αν οδηγείτε μετά, έχει κι άλλες αρνητές συνέπειες το επόμενο πρωί.

Ads

Το γνωστό hangover συνοδεύεται συνήθως με προβλήματα στο στομάχι (γαστρίτιδες, ναυτία, διάρροιες), αφόρητο πονοκέφαλο, δυσάρεστη γεύση στο στόμα, δίψα, δυσφορία, αδυναμία, ευαισθησία στο φως και εμετό.

Ο Γιουνγκφενγκ Λου, καθηγητής Χημικής και Βιομοριακής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες και λάτρης του καλού κρασιού αποφάσισε να βρει ένα τρόπο να αντιμετωπίσει το hangover. Όπως υποστηρίζει βρίσκεται πολύ κοντά στην ανάπτυξη μιας φαρμακευτικής αγωγής που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά όλα τα δυσάρεστα συμπτώματα του hangover.

Το αλκοόλ παγκοσμίως αποτελεί μιας εκ των βασικών αιτιών πρόωρου θανάτου και αναπηρίας στα άτομα 15-49 ετών, με την χρόνια κατάχρηση του να συντελεί στην εκδήλωση σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος του ήπατος.

Ads

Ειδικότερα, ο Λου σχεδίασε ένα «αντίδοτο», που μπορεί να μας βοηθήσει να απολαμβάνουμε λίγο παραπάνω ποτό χωρίς τον φόβο του hangover, ενώ παράλληλα μπορεί να αποτελέσει μια σωτήρια θεραπεία κατά την δηλητηρίασης από το αλκοόλ.

Το χάπι του Γιούνφενγκ Λου περιέχει φυσικά ένζυμα που υπάρχουν στα κύτταρα του ήπατος και βοηθούν τον οργανισμό να μεταβολίσει το αλκοόλ. Σύμφωνα με τον καθηγητή, το χάπι όχι μόνο θα περιορίσει τον πονοκέφαλο και την ξηροστομία, αλλά θα μπορέσει να βοηθήσει ανθρώπους που έχουν υποστεί δηλητηρίαση από το αλκοόλ.

Τα αποτελέσματα που έκανε σε ποντίκια ήταν πολύ ενθαρρυντικά. Ειδικότερα μαζί με τον καθηγητή Τσενγκ Τζι, ηπατολόγο στην Ιατρική Σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια και τον φοιτητή Ντουο Ξου, μέθυσαν ποντίκια και στη συνέχεια δοκίμασαν το αντίδοτο.

Σε μόλις τέσσερις ώρες το ποσοστό αλκοόλ στο αίμα των μεθυσμένων ποντικιών μειώθηκε κατά 45% σε σχέση με τα ποντίκια που δεν πήραν το χάπι. Παράλληλα, η συγκέντρωση ακεταλδεΰδης (τοξική ουσία που προκαλεί καρκινογένεση, πονοκέφαλο και εμετό μετά την κατανάλωση αλκοόλ), που παράγεται κατά τον φυσιολογικό μεταβολισμό του αλκοόλ από το σώμα, παρέμεινε σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

«Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνουμε τις δοκιμές για να διασφαλίσουμε ότι οι κάψουλές μας είναι ασφαλείς και δεν προκαλούν απροσδόκητες ή επικίνδυνες παρενέργειες. Εάν οι θεραπείες μας αποδειχθούν αποτελεσματικές σε ζώα, θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε κλινικές μελέτες σε ανθρώπους σε περίπου έναν χρόνο», ανέφερε ο Λου.