Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο του εμβολιασμού κατά της πανδημίας σε διεθνές επίπεδο, αφού, στις ανησυχίες για το εμβόλιο της AstraZeneca, προστέθηκαν και αυτές για το εμβόλιο της Johnson & Johnson, με τις παρενέργειες που ανιχνεύθηκαν στις ΗΠΑ.

Ads

Η ΕΕ, η οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου, αποφάσισε να μην ανανεώσει τα συμβόλαιά της με τις δύο παραπάνω εταιρίες για το 2022, ήδη επίσπευσε την  παράδοση 50.000.000 δόσεων εμβολίων της Pfizer/ΒιοΝtech, επιβεβαιώνοντας την στροφή των Βρυξελλών στη χρήση εμβολίων mRNA, όπως είναι της Pfizer και της Moderna.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της  Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η εταιρεία θα παρέδιδε τα εν λόγω εμβόλια το τέταρτο τρίμηνο, όμως θα παραληφθούν από την ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο (το οποίο ξεκίνησε τον Απρίλιο), προσθέτοντας ότι οι εμβολιασμοί στην ΕΕ έφτασαν τα 100 εκατομμύρια.

Διαβάστε το πρώτο μέρος των ερωτωαπαντήσεων: Δέκα συν δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις για τα εμβόλια 

Ads

►Ερώτηση: Τι συμβαίνει με το εμβόλιο της Johnson & Johnson;

Απάντηση: Την Τρίτη οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές ανέστειλαν την χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της Covid-19, λόγω της σπάνιας εμφάνισης σοβαρών θρόμβων αίματος. Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία με τη σειρά της ανακοίνωσε την «καθυστέρηση της διάθεσης» του μονοδοσικού της εμβολίου στην Ευρώπη. Περισσότερες από 6,8 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson έχουν ήδη χορηγηθεί στο αμερικανικό έδαφος και αυτός ο τύπος των σοβαρών παρενεργειών είναι επί του παρόντος «εξαιρετικά σπάνιος», ανακοίνωσαν οι αρχές.

Η FDA προχώρησε στη σύσταση αναστολής του εμβολίου μετά από έξι περιπτώσεις γυναικών στις ΗΠΑ που εμφάνισαν σοβαρά περιστατικά θρόμβων αίματος μετά τη χορήγηση του εμβολίου, με μία ασθενή να έχει χάσει τη ζωή της και ακόμη μία να βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Η ΕΕ έχει υπογράψει παραγγελία 200 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της Johnson & Johnson, στην οποία προστίθεται η επιλογή για 200 επιπλέον εκατομμύρια. Ο όμιλος δεσμεύτηκε την Πέμπτη να παραδώσει 200 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του έτους. Τα δύο εμβόλια, της Johnson & Johnson και της AstraZeneca, υιοθετούν την ίδια τεχνολογία χρησιμοποιώντας έναν αδενοϊό ως φορέα των γενετικών οδηγιών. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδα «La Stampa» την Τετάρτη, η ΕΕ αποφάσισε να μην ανανεώσει τα συμβόλαια προμήθειας εμβολίων με την AstraZeneca και την Johnson & Johnson, για το 2022.

►Ερώτηση: Τι γνωρίζουμε για το ρωσικό υποψήφιο-εμβόλιο «Sputnik V»;

Απάντηση: Πρόκειται για εμβόλιο «ιικού φορέα» που χρησιμοποιεί δύο μετασχηματισμένους αδενοϊούς. Περίπου 50 χώρες, κυρίως στο Νότιο Ημισφαίριο και την Ανατολική Ευρώπη, έχουν ήδη επιλέξει αυτό το εύκολα συντηρήσιμο και φθηνό σε τιμή «ανά δόση, μικρότερη των 10 δολαρίων (8,40 ευρώ)» εμβόλιο. Μεταξύ των παρενεργειών, παρατηρούνται ναυτία, κόπωση, ημικρανίες, πυρετός έως 39°C και μυϊκοί πόνοι.

Η Ρωσία ανακοίνωσε στις 20 Ιανουαρίου ότι είχε υποβάλει αίτηση για έγκριση του εμβολίου της στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων («EMA»), αλλά η συζήτηση είναι έντονη στην Ευρώπη, λόγω του (γεω)πολιτικού και οικονομικού ανταγωνισμού με την Ρωσία. Η Ιταλία ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στην παραγωγή του ρωσικού εμβολίου, ενώ και η Γερμανία σκοπεύει να αγοράσει το Sputnik V, με την Βαυαρία να έχει ήδη υπογράψει σχετικό προσύμφωνο. (Διαβάστε επίσης: To Sputnik και η διπλωματία των εμβολίων)

►Ερώτηση: Τα εμβόλια είναι εξίσου αποτελεσματικά για όλους;

Απάντηση: Είναι γνωστό ότι πολλά εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά στους ηλικιωμένους ή τους χρόνιους ασθενείς. Μερικές φορές πρέπει να αυξηθούν οι δόσεις ή η παρουσία ανοσοενισχυτικών για την καλύτερη τόνωση της ανοσολογικής τους απόκρισης.

Όσον αφορά στα εμβόλια κατά του ιού SARS-CoV-2, τα πλήρη αποτελέσματα των δοκιμών της Φάσης 3 του εμβολίου της Pfizer-BioNTech δείχνουν «γενικά συνεπή» αποτελεσματικότητα, ακόμη και για τους ηλικιωμένους ή τους παχύσαρκους. Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι 100% στους νέους ηλικίας 12 – 15 ετών.

Η Γαλλία αποφάσισε να αναστείλει τον εμβολιασμό της AstraZeneca για τα άτομα κάτω των 55 ετών, καθώς οι σπάνιες περιπτώσεις εγκεφαλικής φλεβικής θρόμβωσης έχουν παρατηρηθεί σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Ωστόσο, οι ειδικοί που διερευνούν τους – θεωρούμενους ως ύποπτους- δεσμούς μεταξύ του σουηδο -βρετανικού εμβολίου και των θρόμβων αίματος δεν έχουν βρει συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, δήλωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων («EMA») στις 31 Μαρτίου.

►Ερώτηση: Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της πρόληψης της νόσου και της προστασίας από τις λοιμώξεις;

Απάντηση: Τα προληπτικά εμβόλια αποτρέπουν την εμφάνιση μίας μολυσματικής προέλευσης νόσου. Τα θεραπευτικά εμβόλια, από την άλλη, βοηθούν τον ασθενή να καταπολεμήσει μία συνεχιζόμενη ασθένεια, ξεκλειδώνοντας το – παγιδευμένο από μηχανισμούς της ασθένειας – ανοσοποιητικό σύστημα. «Αυτή η θεραπευτική προσέγγιση είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής στην ογκολογία. Διεξάγονται, επίσης, δοκιμές για την καταπολέμηση της χρόνιας λοίμωξης από τον ιό HIV. Σε αυτήν την περίπτωση, ο στόχος είναι η βιώσιμη διατήρηση του ιικού φορτίου των ασθενών στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο, με την τόνωση του ανοσοποιητικού τους συστήματος έναντι των κυττάρων που φιλοξενούν τον ιό», εξηγεί το Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας («INSERM»).

Τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν κατά του κορωναϊού είναι επί του παρόντος, άπαντα, προληπτικά εμβόλια. Απομένει να μάθουμε τη διάρκεια της προστασίας, αυτό έναντι του οποίου θα προστατεύσουν (τη λοίμωξη, τη νόσο, τις σοβαρές μορφές), και το βαθμό αποτελεσματικότητας για τους διάφορους πληθυσμούς που μελετώνται και ιδιαίτερα για αυτούς που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρών λοιμώξεων.

►Ερώτηση: Τι γνωρίζουμε για τα κινεζικά εμβόλια;

Απάντηση: Η Κίνα έχει σήμερα πέντε εμβόλια στο στάδιο τελικών δοκιμών, η πλειονότητα των οποίων διεξάγεται στο εξωτερικό:

  • CanSino Biologics – Τεχνολογικό Ινστιτούτο του Πεκίνου (εμβόλιο ιικού φορέα)
  • Sinopharm – Ινστιτούτο Βιολογικών Προϊόντων του Πεκίνου (αδρανοποιημένο εμβόλιο κατά του ιού)
  • Sinopharm – Ινστιτούτο Βιολογικών Προϊόντων της Ουχάν (αδρανοποιημένο εμβόλιο κατά του ιού)
  • Anhui Zhifei Longcom Biopharmaceutical -Ινστιτούτο Μικροβιολογίας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών (εμβόλιο πρωτεϊνικής υπο-μονάδας)
  • Sinovac – Ινστιτούτο Μπουταντάν (εμβόλιο αδρανοποιημένου ιού).

Ένα πρώτο εμβόλιο, που αναπτύχθηκε από το εργαστήριο Sinopharm, εγκρίθηκε «υπό όρους» στις 31 Δεκεμβρίου 2020, και τούτο δίχως να έχουν ολοκληρωθεί οι δοκιμές. Αυτή η υπό όρους άδεια πρέπει να επιτρέπει τη χορήγηση του εμβολίου σε μεγαλύτερο αριθμό Κινέζων. Η χώρα ξεκίνησε τον εμβολιασμό του πληθυσμού της το καλοκαίρι του 2020. Η Sinopharm ανακοίνωσε το Νοέμβριο του 2020 ότι ήδη εμβολιάστηκαν – με δύο από τα εμβόλιά της – σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι, εργαζόμενοι, κατά προτεραιότητα, στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και εργαζόμενοι που ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Άλλα κινέζικα υποψήφια εμβόλια (Sinovac, CanSino Biologics) χορηγήθηκαν, επίσης, στον πληθυσμό. Αυτή η στρατηγική εγείρει, μεν, ζητήματα δημόσιας υγείας, αποτελεί ένα διακύβευμα, δε, που υπερβαίνει τα θέματα υγείας. Η Κίνα, πρώτη χώρα που εμβολιάζει τους κατοίκους της, επιδιώκει να αποκαταστήσει την αμαυρωμένη από την πανδημία εικόνα της. Η χώρα, πράγματι, δέχθηκε πυρά λόγω έλλειψης διαφάνειας των αρχών ως προς την προέλευση του ιού.

Έτσι, την άνοιξη του 2020, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ (Xi Jinping), δεσμεύτηκε να μοιραστεί τα εμβόλιά του με δεκάδες χώρες χαμηλού εισοδήματος. Οποιοδήποτε κινεζικό εμβόλιο θα γίνει «ένα παγκόσμιο δημόσιο αγαθό», είχε δηλώσει. Αρκετές χώρες, όπως η Τουρκία, η Ινδονησία ή η Αλγερία, έχουν ήδη προβεί σε παραγγελίες από την Κίνα.

►Ερώτηση: Ποιες είναι οι διαφορετικές τεχνικές που χρησιμοποιούν τα εργαστήρια;

Απάντηση: Χρησιμοποιούνται διάφορες μέθοδοι, ορισμένες εκ των οποίων νέες. Αυτό ισχύει για τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και Moderna, τα οποία χρησιμοποιούν την καινοτόμο τεχνική «Αγγελιαφόρου RNA». Αν και ήδη ελεγμένη κατά το παρελθόν, ουδέποτε δοκιμάστηκε στη Φάση 3. Επομένως, κανένα εμβόλιο αυτού του τύπου δεν έχει ποτέ εγκριθεί σε άνθρωπο. Αυτή η τεχνολογία περιλαμβάνει την έγχυση θραυσμάτων γενετικών οδηγιών στο σώμα, με στόχο την ώθηση για παραγωγή ειδικών πρωτεϊνών για το SARS-CoV-2, οι οποίες, μόλις παραδοθούν στο ανοσοποιητικό σύστημα, θα παράγουν αντισώματα.

Μία άλλη σύγχρονη τεχνική, αυτή του «ιικού φορέα», χρησιμοποιείται από το Ρωσικό Ινστιτούτο της Gamaleia ή το εργαστήριο της AstraZeneca. Βασίζεται σε ιούς που δεν είναι παθογόνοι για τον άνθρωπο (αδενοϊοί), μετασχηματισμένοι και προσαρμοσμένοι για την καταπολέμηση του κορωναϊού.

Οι κινεζικές ομάδες, όπως το εργαστήριο της Sinopharm, εργάζονται με μία πιο παραδοσιακή τεχνική: τη χρήση ενός αδρανοποιημένου ιού που εμπεριέχει ολόκληρα νεκρά μικρόβια. «Αυτά τα εμβόλια, συνεπώς, δεν παρουσιάζουν κανένα μολυσματικό κίνδυνο, αλλά ευθύνονται συχνά για σημαντικές αντιδράσεις», διευκρινίζει το «INSERM».

Τέλος, η αμερικανική εταιρία βιοτεχνολογίας «Novarax» αναπτύσσει ένα λεγόμενο εμβόλιο «υπο-μονάδας», το οποίο βασίζεται σε μία στρατηγική ανασυνδυασμένων πρωτεϊνών που εγχέονται στο σώμα. Όπως εξηγεί ο ΠΟΥ, τα εμβόλια υπο-μονάδας, όπως τα αδρανοποιημένα, «δεν περιέχουν ζωντανά συστατικά του παθογόνου». Η διαφορά είναι ότι περιέχουν «μόνο αντιγονικά θραύσματα του παθογόνου (…), απαραίτητα για την πρόκληση προστατευτικής ανοσοαπόκρισης.

►Ερώτηση: Στο ιστορικό του εμβολιασμού, υπάρχουν τεκμηριωμένα παραδείγματα σοβαρών παρενεργειών;

Απάντηση: Όπως με όλα τα φάρμακα, ίσως υπάρχουν παρενέργειες ή ανεπιθύμητες ενέργειες (λίγος πυρετός, πόνος στο σημείο της ένεσης…), και στην περίπτωση εξασθενημένων εμβολίων ο κίνδυνος μόλυνσης δεν είναι μηδενικός, παραδέχεται το «INSERM», διευκρινίζοντας ότι δεν πρέπει να χορηγούνται σε άτομα με ανοσολογική ανεπάρκεια ή εγκύους. Αλλά, πέραν αυτών των προφυλάξεων, οι κίνδυνοι των εμβολίων συνήθως εποπτεύονται από τις ρυθμιστικές αρχές.

Το φιάσκο της «Sanofi» με το εμβόλιο κατά του δάγκειου πυρετού αποτελεί θλιβερή εξαίρεση: το 2017, ο γαλλικός φαρμακευτικός κολοσσός παραδέχτηκε ότι το προϊόν του μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρού δάγκειου πυρετού σε μη εκτιθεμένα στον ιό παιδιά. Αρκετές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη στις Φιλιππίνες όπου οι αρχές υποπτεύονται ότι το εμβόλιο, το οποίο εγκρίθηκε εκεί το 2015, είναι υπεύθυνο για τους θανάτους παιδιών. Η «Sanofi» έλαβε άδεια κυκλοφορίας στην αγορά από τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές, αλλά υπό όρους, σε ασθενείς που έχουν ήδη μολυνθεί και ζουν σε ενδημικές περιοχές.

►Ερώτηση: Πόσοι άνθρωποι έχουν ήδη εμβολιαστεί;

Απάντηση: Στις 11 Μαρτίου 2021, περισσότερες από 335 εκατομμύρια δόσεις έχουν ήδη χορηγηθεί από περισσότερες από εξήντα χώρες (Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Κίνα, Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Γερμανία, Γαλλία κ.ά.). Ενώ ο εμβολιασμός ξεκίνησε μόλις στις αρχές Δεκεμβρίου του 2020 στο Ηνωμένο Βασίλειο και, στη συνέχεια, στις Ηνωμένες Πολιτείες, και, στις 27 Δεκεμβρίου, στη Γαλλία. Η Κίνα είχε ήδη εγκρίνει από το καλοκαίρι τον εμβολιασμό με πειραματικά εμβόλια.

Η Ρωσία, από την άλλη, είχε ξεκινήσει τον εμβολιασμό του νοσηλευτικού της προσωπικού ήδη από το Σεπτέμβριο του 2020 με το εμβόλιο «Sputnik V», του οποίου η δοκιμαστική φάση μειώθηκε, πυροδοτώντας την ανησυχία ειδικών ιολόγων. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την έναρξη μαζικού εμβολιασμού στα τέλη Ιανουαρίου 2021, αλλά οι άνθρωποι δεν βιάζονται να εμβολιαστούν.

►Ερώτηση: Οι κυβερνήσεις έχουν τον έλεγχο των τιμών των εμβολίων;

Απάντηση: Τα εμβόλια καλύπτονται, από το 2006, από την «ADPIC», μία Διεθνή Συμφωνία ως προς τα Δικαιώματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας στον Τομέα του Εμπορίου, αναγνωρισμένη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), η οποία επιτρέπει στα εργαστήρια ελεύθερα να τιμολογούν τα ιατρικά τους προϊόντα.

Τον Οκτώβριο, η Ινδία και η Νότια Αφρική, με την υποστήριξη της Κένυας, του Εσουατίνι και πολλών εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών, προσπάθησαν να πιέσουν για έγκριση νόμου ως προς την προσωρινή απελευθέρωση εμβολίων από τις πατέντες, που τα προστατεύουν νόμιμα, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ευρύτερη και πιο προσιτή παραγωγή. Ωστόσο, το κείμενο αυτό απορρίφθηκε στα μέσα Οκτωβρίου, ειδικά από χώρες με σημαντική φαρμακευτική βιομηχανία, δήλωσε με λύπη η Διεθνής Αμνηστία.

Παρόλα αυτά, οι κυβερνήσεις είναι σε θέση να διαπραγματεύονται εκ των προτέρων την τιμή αυτών των εμβολίων. Ειδικά παίζοντας με τις αγοραζόμενες ποσότητες των αποθεμάτων. Οι ευρωπαϊκές χώρες, π.χ., επέλεξαν να πραγματοποιήσουν μαζικές παραγγελίες στην Pfizer και τη BioNTech και έτσι επωφελήθηκαν μεγαλύτερης διαπραγματευτικής ισχύος από αυτήν σε περίπτωση διμερών διαπραγματεύσεων. Έτσι, και ο ΠΟΥ, αγόρασε 1,6 δισεκατομμύρια δόσεις για τις αναδυόμενες χώρες, μέσω της πρωτοβουλίας «Covax». Επιπλέον, το -εγκριθέν το 2019 – ψήφισμα του ΠΟΥ ως προς τη βελτίωση της διαφάνειας των τιμών ενθαρρύνει τις φαρμακευτικές εταιρίες να δημοσιοποιούν ορισμένες πληροφορίες σχετικά με το κόστος των προϊόντων τους, έτσι ώστε τα κράτη που αγοράζουν να ενημερώνονται για το πραγματικό κόστος των εμβολίων.

Τέλος, οι κυβερνήσεις έχουν δικαιοδοσία σε μεταγενέστερα, επίσης, στάδια. Μετά την αγορά των εμβολίων, μπορούν να μεταπωλούν στον πληθυσμό τις δόσεις σε τιμή που οι ίδιοι καθορίζουν.

►Ερώτηση: Γιατί ο ΠΟΥ είχε αναφέρει ποσοστό αποτελεσματικότητας 50% στο σχεδιασμό του ως προς τη στρατηγική εμβολιασμού;

Απάντηση: «Θα θέλαμε να δούμε ένα εμβόλιο με αποτελεσματικότητα τουλάχιστον 50%», δήλωσε το Σεπτέμβριο του 2020 η Σουμίγια Σβαμίναθαν (Soumya Swaminathan), επικεφαλής του επιστημονικού τμήματος του ΠΟΥ. Ερωτηθείσα ως προς το ιδανικό εμβόλιο, η Ινδή ερευνήτρια έλπιζε να έχει ένα μάλλον αποτελεσματικό κατά 70% εμβόλιο, αν μη τι άλλο με κατώτατο όριο 50%. Λίγο νωρίτερα, τον Αύγουστο, ανέμενε ελάχιστη απόδοση 30%, ελπίζοντας ότι θα μπορούσε να είναι μάλλον 50%.

Αυτή η προσοχή σχετικά με την επιθυμητή αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου συνδέεται με τους περιορισμούς που επισημαίνει ο Οργανισμός:

  • Πρέπει να είναι ασφαλές, τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα.
  • Πρέπει να είναι ασφαλές και ακίνδυνο για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες – από παιδιά έως εγκύους και ηλικιωμένους.
  • Ιδεατά, θα πρέπει να χορηγείται εφάπαξ, σε μία μόνη δόση.
  • Θα πρέπει να προσφέρει ανοσία για όσο το δυνατόν περισσότερο, για αρκετά χρόνια τουλάχιστον, και θα πρέπει να είναι εύκολο προς αποθήκευση και διανομή, όπερ σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να απαιτεί αποθήκευση σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, η οποία δεν είναι δυνατή σε πολλά μέρη.

Ερώτηση: Είναι τα εμβόλια αποτελεσματικά κατά των παραλλαγών που κυκλοφορούν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική;

Απάντηση: Ο SARS-CoV-2 είναι ένας ιός «RNA» που μεταλλάσσει με την πάροδο του χρόνου και μάλιστα «συνεχώς», σύμφωνα με την εμβολιολόγο Marie-Paule Kieny, στη συντριπτική πλειοψηφία, άνευ επιπτώσεων. Αρκετές, ωστόσο, παραλλαγές που παρατηρούνται σε όλο τον κόσμο, στην Ιαπωνία, τη Νότια Αφρική ή ακόμη και το Ηνωμένο Βασίλειο, απασχολούν τις αρχές. Η τελευταία, η παραλλαγή VoC 202012/01, που προκαλεί ξέσπασμα των κρουσμάτων στη Βρετανία, είναι πολύ πιο μεταδοτική και δυνητικά πιο θανατηφόρα.

Σε μία υποβληθείσα στην κυβέρνηση, στις 12 Ιανουαρίου, γνωμοδότησή του, το Επιστημονικό Συμβούλιο αναφέρθηκε σε «κούρσα ενάντια στο χρόνο» μεταξύ εμβολίων και παραλλαγών. Διευκρινίζει ότι τα εμβόλια του «Αγγελιαφόρου RNA», όπως αυτά των Pfizer και Moderna «φαίνονται ομοίως δραστικά, ενάντια στην παραλλαγή VoC». Αρκετές ενθαρρυντικές προκαταρκτικές μελέτες -εκ των οποίων μία που διεξήχθη από ερευνητές αγγλικών και ολλανδικών πανεπιστημίων και δημοσιεύθηκε στις 20 Ιανουαρίου – δείχνουν, πράγματι, ότι το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech φαίνεται αποτελεσματικό έναντι της παραλλαγής που παρατηρήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αντίθετα, για τη νοτιο-αφρικανική παραλλαγή, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων με «Αγγελιαφόρο RNA» «δεν αποδεικνύεται εντελώς». Οι ειδικοί πιστεύουν ότι για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας των εμβολίων κατά του κορωναϊού έναντι αυτής της παραλλαγής, μία προσέγγιση θα συνίστατο στο να «δοθεί προτεραιότητα σε μία περιφερειακή στρατηγική εμβολιασμού, για την in vivo αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των σημερινών εμβολίων σε αυτή τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή».

►Ερώτηση: Ποιες παρενέργειες έχουν παρατηρηθεί;

Απάντηση: Όσον αφορά στα εγκεκριμένα, αδειοδοτημένα εμβόλια των Pfizer και Moderna, τα δημοσιευμένα δεδομένα, ως προς τις ημέρες μετά τον εμβολιασμό, δείχνουν ισχυρή αντίδραση του σώματος, αλλά αβλαβείς και συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες (κεφαλαλγία, ρίγη, ασυνήθιστη κόπωση). Αυτές οι καλοήθεις αντιδράσεις είναι προσωρινές, έως την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος, και μπορούν να σχετίζονται με το άγχος που μπορεί να προκαλέσει ένας εμβολιασμός.

Η χρήση του βρετανικού εμβολίου της AstraZeneca ανεστάλη σε πολλές χώρες λόγω φόβων που σχετίζονται με το σχηματισμό θρόμβων αίματος. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή συνέστησε τη συνέχιση των εμβολίων,  στηριζόμενη στην τρέχουσα κατάσταση των όσων γνωρίζουμε, βάσει των οποίων τα οφέλη τους παραμένουν περισσότερα από τους κινδύνους τους. Περιστατικά θρομβώσεων έχουν καταγραφεί, όπως προαναφέρθηκε, και με το εμβόλιο της Johnson & Johnson  και για αυτό το λόγο υπήρξε και το πάγωμα των εμβολιασμών στις ΗΠΑ και της παράδοσης των εμβολιών στην ΕΕ. Τα δύο εμβόλια χρησιμοποιούν την ίδια τεχνολογία. 

►Ερώτηση: Πρέπει να εμβολιαστούμε, εάν είχαμε ήδη τον κορωναϊό;

Απάντηση: Ενθαρρυντικές μελέτες έδειξαν ότι τα μολυσμένα άτομα είχαν παράξει αντισώματα, ικανά να αντιμετωπίσουν το SARS-CoV-2, αλλά η διάρκεια της παρεχόμενης ανοσίας παραμένει αβέβαιη. Η γαλλική Ύπατη Υγειονομική Αρχή («HAS»), σε συστάσεις που δημοσιεύθηκαν το Φεβρουάριο, γράφει ότι οι άνθρωποι που έχουν ήδη προσβληθεί από τον κορωναϊό μπορούν να θεωρηθούν προστατευμένοι για τουλάχιστον τρεις μήνες. Συνιστά να περιμένουν, κατά προτίμηση, έξι μήνες μετά τη μόλυνση, και να εμβολιάζονται με μία μόνο δόση, εκτός εάν παρουσιάζουν αποδεδειγμένα ανοσοκαταστολή.

Με πληροφορίες από τη Le Monde