Ένα στα επτά παιδιά ενδέχεται να έχει συμπτώματα που να σχετίζονται με τον κορωνοϊό μήνες μετά τη μόλυνση, σύμφωνα με αγγλική μελέτη πάνω στη «μακρά Covid» σε εφήβους.

Ads

Τα παιδιά σπάνια νοσούν βαριά από κορωνοϊό, αλλά είναι πιθανό να υποφέρουν από μακροχρόνια συμπτώματα, με τη μελέτη που δημοσιεύει το Reuters, είναι μια από τις μεγαλύτερες του είδους της σε ό,τι αφορά τη «μακρά Covid» στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Η μελέτη, η οποία διεξήχθη από το University College του Λονδίνου και τον Οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, διαπίστωσε ότι τα παιδιά 11 έως 17 ετών που βρέθηκαν θετικό στον ιό, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναφέρουν τρία ή περισσότερα συμπτώματα 15 εβδομάδες αργότερα, σε σχέση με εκείνα που είχαν βρεθεί αρνητικά.

Οι ερευνητές μελέτησαν 3.065 παιδιά 11 – 17 ετών στην Αγγλία που είχαν εντοπιστεί θετικά μετά από τεστ PCR μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, καθώς και μια ομάδα ελέγχου με 3.739 παιδιά ίδιων ηλικιών που είχαν βρεθεί αρνητικά στον ιό, κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Ads

Ανάμεσα σε εκείνα που βρέθηκαν θετικά, το 14% ανέφερε τρία ή περισσότερα συμπτώματα όπως ασυνήθιστο αίσθημα κόπωσης ή πονοκεφάλους, 15 εβδομάδες αργότερα, συγκριτικά με το 7% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό για την ομάδα ελέγχου.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι, ενώ τα ευρήματα δείχνουν πως έως και 32.000 έφηβοι είναι πιθανό να εκδήλωσαν συμπτώματα που να σχετίζονταν με την Covid-19 μετά από 15 εβδομάδες, η επικράτηση της μακράς Covid σε αυτή την ηλικιακή ομάδα ήταν χαμηλότερη από ό,τι αρχικά φοβόνταν οι ειδικοί το περασμένο έτος.

«Σε γενικές γραμμές, είναι καλύτερα από ό,τι θα περίμενε κανείς τον περασμένο Δεκέμβριο», ανέφερε ο Καθηγητής Τέρενς Στίβενσον από το UCL.

Τα ευρήματα ήταν μια πρώτη έκδοση, η οποία δεν έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους. Οι ερευνητές δήλωσαν πως οποιαδήποτε απόφαση για επέκταση του εμβολιασμού σε παιδιά 12 – 15 ετών στη Βρετανία, δεν είναι πιθανό να είναι βασισμένη σε αυτή τη μελέτη, καθώς δεν περιέχει αρκετά στοιχεία για το αν τα εμβόλια προστατεύουν ενάντια στη μακρά Covid.

«Συγκεντρώνουμε όλο και περισσότερες αποδείξεις για την ασφάλεια του εμβολίου στα παιδιά 12 – 15 ετών και αυτό είναι πιο πιθανό να ληφθεί υπόψη», δήλωσε η Λιζ Γουίτακερ, παιδίατρος στο Imperial College του Λονδίνου.