Τα βιομηχανικά παραγόμενα λίπη τρανς επιβαρύνουν την υγεία της καρδιάς, ενώ αντίθετα τα κορεσμένα λίπη, τα οποία μέχρι σήμερα θεωρούνταν επικίνδυνα, δεν φαίνεται να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο, έμφραγμα, εγκεφαλικό ή διαβήτη τύπου 2.

Ads

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έρευνα επιστημόνων του Τμήματος Κλινικής Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ στο Οντάριο των ΗΠΑ.

Η νέα έρευνα, καταρρίπτει τα μέχρι σήμερα δεδομένα και προτείνει να γίνεται κατανάλωση μιας λογικής ποσότητας κορεσμένων λιπών στην καθημερινή διατροφή. Σύμφωνα με αυτές τα κορεσμένα λίπη πρέπει να περιορίζονται σε καθημερινή βάση σε κάτω από 10% και τα λίπη τρανς σε κάτω από 1%, έτσι ώστε να μειώνεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος.

Κατά τους επιστήμονες, η κατανάλωση τρανς λιπαρών σχετίζεται με μια μέση αύξηση κατά 34% του κινδύνου για πρόωρο θάνατο από οποιαδήποτε αιτία, κατά 28% αύξηση του κινδύνου για θάνατο ειδικότερα από στεφανιαία νόσο της καρδιάς και κατά 21% αύξηση του κινδύνου για εμφάνιση καρδιοπάθειας.  Ωστόσο, οι ερευνητές δεν επιβεβαίωσαν τη σχέση ανάμεσα στα τρανς λίπη και στον διαβήτη τύπου 2 ή στον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ads

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό έντυπο «British Medical Journal».

Σημειώνεται πως η αμερικανική Διοίκηση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει δώσει διορία στις εταιρείες τροφίμων να έχουν αφαιρέσει κάθε ίχνος τρανς λιπαρών από τα τρόφιμα που εμπορεύονται έως το 2018.