Τα τρία τέταρτα των ασθενών που νοσηλεύθηκαν σε νοσοκομείο λόγω Covid-19, συνεχίζουν να εμφανίζουν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα της νόσου έξι μήνες αφότου αρρώστησαν, σύμφωνα με μια νέα κινεζική επιστημονική μελέτη, την μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα, η οποία επιβεβαιώνει ότι συχνά δεν «ξεμπερδεύει» κανείς εύκολα από τον κορονοϊό.

Ads

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, μελέτησαν στοιχεία για 1.733 ασθενείς με μέση ηλικία 57 ετών στη Γουχάν, την πόλη-επίκεντρο της πανδημίας. Διαπιστώθηκε ότι το 76% είχαν ένα ή περισσότερα συμπτώματα ένα εξάμηνο μετά την αρχική διάγνωση της λοίμωξης.

Το συχνότερο σύμπτωμα είναι η κόπωση ή η μυϊκή αδυναμία (στο 63% των ασθενών, δηλαδή σχεδόν στους δύο στους τρεις), ενώ συχνά επίσης αναφέρονται δυσκολίες στον ύπνο (στο 26% ή σε έναν στους τέσσερις) και άγχος ή κατάθλιψη (στο 23%). Οι ασθενείς που είχαν νοσηλευθεί σε πιο σοβαρή κατάσταση και είχαν χρειασθεί οξυγόνο ή είχαν διασωληνωθεί, έχουν έξι μήνες μετά μεγαλύτερες βλάβες στους πνεύμονες και δυσκολίες στην αναπνοή (το 29% και 56% των ασθενών αντίστοιχα), καθώς επίσης προβλήματα στα νεφρά (το 13% των ασθενών).

Η μελέτη επίσης αφήνει ανοικτό το ερώτημα πόσο πιθανή είναι μια επαναλοίμωξη, με δεδομένο ότι βρήκε στους πρώην ασθενείς χαμηλότερα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων μετά από έξι μήνες (μείωση 53%, δηλαδή πάνω από το μισό), σε σχέση με την αρχική οξεία φάση της λοίμωξης.

Ads

Υπό διερεύνηση παραμένει διεθνώς πόσο πολύ μπορεί να διαρκέσει η φάση αποκατάστασης μετά από μια σοβαρή λοίμωξη (η λεγόμενη «μακρά Covid-19»). «Επειδή η Covid-19 είναι τόσο νέα νόσος, μόλις τώρα αρχίζουμε να κατανοούμε μερικές από τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της στην υγεία των ασθενών. Η ανάλυση μας δείχνει ότι οι περισσότεροι ασθενείς συνεχίζουν να ζουν με τουλάχιστον μερικές συνέπειες του κορονοϊού μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, ιδίως όσοι πέρασαν σοβαρές λοιμώξεις», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής πνευμονολογίας-εντατικολογίας Μπιν Κάο του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Πρωτεύουσας στο Πεκίνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ