Η διαχείριση της Πορτογαλίας γύρω από το θέμα των ναρκωτικών, αποτελεί ένα πολύ επιτυχημένο παράδειγμα: Πλέον έχει τους λιγότερους εξαρτημένους και καταγεγραμμένους θανάτους από υπερβολική δόση στην Ευρώπη! 

Ads

Συγκεκριμένα το 2001 η χώρα εφάρμοσε τον πιο προοδευτικό τρόπο διαχείρισης του προβλήματος. Το 2000 το ποσοστό των εξαρτημένων ατόμων από ηρωίνη ήταν 1%, εν αντιθέσει του 0,4% που ήταν πανευρωπαϊκά. Οι χρήστες πέθαιναν στο δρόμο.

Όμως αντί να διπλασιάσει τις συλλήψεις, η Πορτογαλία αποποινικοποίησε την κατοχή μικροποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών. Όσοι συλλαμβάνονταν με μικρή ποσότητα θεωρούνταν ασθενείς και απολάμβαναν φροντίδας, ενώ τους χορηγούνταν μεθαδόνη. 

Πλέον η Πορτογαλία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά τοξικομανών στην Ευρώπη. Χαρακτηριστικά, οι θάνατοι από υπερβολική δόση είναι 44,6 ανά ένα εκατομμύριο στη Βρετανία, 147 ανά ένα εκατομμύριο στις ΗΠΑ, ενώ στην Πορτογαλία μόνο 3!

Ads

Εκτός από τους θανάτους, μειώθηκαν και τα κρούσματα HIV, ενώ πλέον ο σχετικός προϋπολογισμός δαπανάται στην πρόληψη και στην αποθεραπεία, και όχι στην αστυνόμευση.