Μελέτη του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών-CDC των ΗΠΑ, του αντίστοιχου ελληνικού ΚΕΕΛΠΝΟ, αναφέρει πως οι έφηβοι δεν θα πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο τουλάχιστον πριν τις 8:30, καθώς δυσκολεύονται να ξυπνήσουν νωρίς και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην αποδίδουν καλά στα μαθήματα. Σημειώνεται πως σε αντίστοιχο συμπέρασμα είχε καταλήξει μετά από έρευνα και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής.

Ads

Σύμφωνα με τους γιατρούς ένας έφηβος πρέπει να κοιμάται 8,5 με 9,5 ώρες. Ωστόσο το γεγονός πως συνήθως κοιμούνται αργά το βράδυ, λόγω εφηβείας, καθιστά αδύνατη τη συμπλήρωση των απαιτούμενων ωρών ύπνου αν το σχολείο τους ξεκινάει πριν τις 8:30.

«Ο επαρκής ύπνος είναι σημαντικός για την υγεία, την ασφάλεια και τη σχολική επίδοση των παιδιών. Η πρόωρη έναρξη του σχολείου εμποδίζει πολλά παιδιά να κοιμηθούν όσο πρέπει» δήλωσε η επιδημιολόγος Αν Γουίτον, υπεύθυνη της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Morbidity and Mortality Weekly Report» του CDC.

Σημειώνεται πως η έλλειψη ύπνου συνδέεται με διάφορα προβλήματα, όπως  παχυσαρκία, κατάθλιψη, ελλιπή σωματική άσκηση αλλά και χαμηλές επιδόσεις στα μαθήματα. Οι ερευνητές του CDC ανέφεραν ότι, από άποψη δημόσιας υγείας, η αύξηση της ώρας ύπνου των εφήβων χάρη στην καθυστέρηση έναρξης του σχολείου θα έχει σημαντικά οφέλη.Οι ειδικοί συστήνουν επίσης να κοιμούνται οι έφηβοι πιο νωρίς και να μην υπάρχουν οι ποικίλοι ηλεκτρονικοί «πειρασμοί» στο δωμάτιό τους (υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, βιντεοπαιγνίδια κ.α.).

Ads

Στις ΗΠΑ η έναρξη των μαθημάτων εξαρτάται από την πολιτεία. Συνήθως ξεκινούν στις 8:30, αλλά υπάρχουν και σχολεία, όπως στη Λουιζιάνα, όπου τα μαθήματα αρχίζουν στις 07:40.