Ένας άνθρωπος είναι εγκεφαλικά νεκρός και πέντε ακόμη νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ύστερα από δοκιμή ενός φαρμάκου, στο πλαίσιο των ελέγχων που πραγματοποιούνται για την ασφάλειά του και εν συνεχεία την προώθησή του στην αγορά.

Ads

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας, χωρίς να διευκρινίσει για ποιο φάρμακο και ποια εταιρεία πρόκειται, σημειώθηκε «σοβαρό ατύχημα» κατά τη δοκιμή ενός φαρμάκου από έξι εθελοντές.

Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες, πρόκειται για φάρμακο που λαμβάνεται από το στόμα και αναπτύσσεται από ευρωπαϊκό εργαστήριο. Ορισμένες πηγές έκαναν λόγο για φάρμακο που σχετίζεται με την κάνναβη, ωστόσο αυτές οι αναφορές διαψεύστηκαν από το υπουργείο.

Η υπουργός Μαρισόλ Τουρέν ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιηθεί έρευνα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, ενώ σημείωσε πως η δοκιμή του φαρμάκου βρισκόταν στη Φάση Ι, κατά την οποία εκτιμάται η ασφάλειά του και πόσο ανεκτό είναι από τους ασθενείς.

Ads

Σημειώνεται πως η Φάση Ι πραγματοποιείται σε μικρό αριθμό εθελοντών, ενώ οι επόμενες φάσεις σε μεγαλύτερο δείγμα προκειμένου να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.