Εντός της ημέρας αναμένονται οι ανακοινώσεις από τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά για το τέλος της μάσκας και ενδεχομένως και της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Ads

Στις 18:00, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνη θα ενημερώσουν μαζί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, για τις αποφάσεις. 

Η νέα χαλάρωση των μέτρων βρίσκεται στο τραπέζι της επιτροπής των ειδικών, οι οποίοι συνεδριάζουν από το μεσημέρι και αναμένεται να δώσουν τις σχετικές εισηγήσεις για να γίνουν οι ανακοινώσεις το απόγευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μάσκα θα καταργηθεί στους εξωτερικούς χώρους, τόσο για εμβολιασμένους όσο και για ανεμβολίαστους, αν και θα διατηρηθεί σε κάποιους χώρους όπου παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού (π.χ. γήπεδα). Για την απαγόρευση κυκλοφορίας το επικρατέστερο σενάριο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, είναι να καταργηθεί οριστικά ως μέτρο από την 1η Ιουλίου.

Ads

Άλλα θέματα που συζητούν είναι η διακοπή των self test από τους εμβολιασμένους εργαζόμενους, τα 10 άτομα ανά τραπέζι στην εστίαση και οι δεξιώσεις με 400 άτομα σε γάμους και βαπτίσεις. Τέλος για τις οργανωμένες παραλίες συζητούν 120 άτομα ανά 1.000 τ.μ επιφάνειας παραλίας. 

Κρίσιμος παράγοντας οι υψηλές θερμοκρασίες 

Φαίνεται, πως ο καύσωνας επισπεύδει το «τέλος» του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, ενώ η Αριστοτελία Πελώνη προανήγγειλε τη σχετική απόφαση με δήλωσή της στον Σκάι. «Ελπίζω ότι θα τις ξεφορτωθούμε σύντομα. Θα συνεδριάσει η Επιτροπή των ειδικών σήμερα. Ελπίζω ότι θα έχουμε απόφαση εντός της ημέρας. Για την εφαρμογή ελπίζω σύντομα. Περιμένω την εισήγηση της Επιτροπής», δήλωσε.