Οι καναδικές υγειονομικές αρχές ενέκριναν το φάρμακο RU-486, κοινώς γνωστό ως το χάπι της άμβλωσης. Το χάπι είναι ένας συνδυασμός μισοπροστόλης και μιφεπριστόνης και η έγκρισή του αναμενόταν από το 2012 από το Υπουργείο Υγείας του Καναδά.

Ads

Στις Ηνωμένες Πολιτείες το συγκεκριμένο χάπι χρησιμοποιείται από το 2000 και στη Γαλλία από το 1988. Η εκπρόσωπος της Εθνικής Ομοσπονδίας για τις εκτρώσεις δήλωσε πως αυτή είναι μια μεγάλη είδηση για τις γυναίκες στον Καναδά, αλλά οι ακτιβιστές που είναι κατά των αμβλώσεων διαφώνησαν, αποκαλώντας το «ανθρώπινο φυτοφαρμάκο».

Το χάπι προκαλεί άμβλωση νωρίτερα από τις περισσότερες χειρουργικές αμβλώσεις. Οι γρηγορότερες αμβλώσεις θεωρούνται ασφαλέστερες από τις καθυστερημένες.

Στο BBC επιβεβαιώνεται από τους υπευθύνους του Καναδά για την υγεία ότι η φαρμακευτική εταιρεία Linepharma θα ξεκινήσει την παραγωγή του χαπιού, το οποίο θα πωλείται με την εμπορική ονομασία «Mifegymiso».

Ads

Η συνταγή γιατρού είναι απαραίτητη για να αποκτήσει μια γυναίκα το συγκεκριμένο φάρμακο, το οποίο είναι συνήθως αποτελεσματικό μέσα στις πρώτες 70 ημέρες.

Το χάπι κατά πάσα πιθανότητα θα είναι διαθέσιμο το 2016 και θα διανέμεται από τους γιατρούς και όχι από τα φαρμακεία, όπως γίνεται στις ΗΠΑ. Είναι ήδη στη διάθεση των γυναικών σε περίπου 60 χώρες.

Ο Jim Hughes, πρόεδρος της εκστρατείας μιας καναδικής ομάδας που είναι αντίθετη στην άμβλωση, είπε ότι το RU-486 είναι ένα ανθρώπινο φυτοφάρμακο που σκοτώνει τα παιδιά και βλάπτει τις γυναίκες.

Στον Καναδά, η έκτρωση νομιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1988.