Πέθανε, σε ηλικία 82 ετών, ο σπουδαίος νευρολόγος Όλιβερ Σακς, ο οποίος μελέτησε, κατανόησε και εξήγησε στο ευρύ κοινό μια μεγάλη ποικιλία νευρολογικών ασθενειών και διαταραχών.

Ads

Ο Σακς άφησε την τελευταία του πνοή μετά από μακρά πάλη με καρκίνο. Τον Φεβρουάριο, είχε αποκαλύψει πως ένα μελάνωμα στο μάτι του είχε εξαπλωθεί στο συκώτι, οδηγώντας τον στα τελικά στάδια της νόσου. Τότε, είχε δηλώσει πως ήθελε να ζήσει «βαθιά» το χρόνο που του απέμενε στη ζωή.

image

Ο Σακς έγινε γνωστός για πρώτη φορά το 1973 χάρις το βιβλίο του «Ξυπνήματα», που αφορούσε μια ομάδα ασθενών με μια ιδιαίτερη μορφή εγκεφαλίτιδας.

Ads

Το έργο του, αλλά και οι καινοτόμες προσπάθειές του για τη φαρμακευτική αντιμετώπιση της εγκεφαλίτιδας, χρησιμοποιήθηκαν αργότερα ως έμπνευση για την ομώνυμη ταινία με πρωταγωνιστές τον Ρόμπερτ ντε Νίρο και τον Ρόμπιν Γουίλιαμς.


 

Το εν λόγω βιβλίο αποτέλεσε αφετηρία για μια σειρά δημοσιευμένων έργων όπου χρησιμοποιούσε περιπτώσεις ασθενών του ώστε να εξηγήσει και να εξανθρωπίσει προβλήματα που παλαιότερα η κοινωνία αντιμετώπιζε ως ταμπού.