Ακολουθώντας το παράδειγμα των γυναικών, υπό τον φόβο του καρκίνου του μαστού, ολοένα περισσότεροι άνδρες επιλέγουν τη διπλή μαστεκτομή για να μειώσουν τον κίνδυνο της νόσου, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Surgery.

Ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες είναι ιδιαίτερα σπάνιος και περίπου 100 φορές λιγότερο συχνός από ό,τι στις γυναίκες. Παρόλα αυτά, αρκετοί άνδρες, όταν διαγιγνώσκονται με καρκίνο στον ένα μαστό, αποφασίζουν να αφαιρέσουν και τους δύο.

Οι ερευνητές της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Dana-Farber, με επικεφαλής τον Δρ Αχμεντίν Τζεμάλ, διαπίστωσαν ότι η αμφίπλευρη προληπτική μαστεκτομή, ως μέρος της θεραπείας για τον καρκίνο, κερδίζει συνεχώς έδαφος μεταξύ των ανδρών, σε ποσοστά (6%) που πλησιάζουν σταδιακά εκείνα των γυναικών ασθενών (11%).

Οι επιστήμονες, πάντως, δεν είναι βέβαιοι πόσο αποτελεσματική είναι η διπλή μαστεκτομή στην περίπτωση των ανδρών. Τη διπλή μαστεκτομή επιλέγουν κυρίως νεαρότερης ηλικίας άνδρες. Ο Δρ Τζεμάλ εξηγεί ότι, η διπλή μαστεκτομή συνίσταται μόνο σε ένα μικρό ποσοστό ανδρών που είναι φορείς μετάλλαξης στο γονίδιο BRCA.

Στις γυναίκες ασθενείς η αιτιολόγηση της διπλής μαστεκτομής είναι επαρκέστερη, καθώς είναι συχνότερα τα γενετικά τεστ που δείχνουν ποιες ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου λόγω γονιδιακού υπόβαθρου, όπως η περίπτωση της ηθοποιού Αντζελίνα Τζολί.

Πάντως και στις γυναίκες, μικρό είναι το ποσοστό των ασθενών με καρκίνο του μαστού που έχουν στο γονιδίωμά τους τις υψηλού κινδύνου μεταλλάξεις του γονιδίου BRCA.