Δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν πολλοί ασθενείς με χρόνιες παθήσεις και άλλα άτομα ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, μένοντας έτσι εκτεθειμένοι στη φετινή εποχιακή γρίπη, τονίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ). Το πανδημικό κύμα της γρίπης  μετρά 58 νεκρούς ως σήμερα.

Ads

Επιπλέον, ο ΙΣΑ αποδίδει το χαμηλό εμβολιαστικό status του πληθυσμού στην ανεπαρκή εθνική πολιτική ευαισθητοποίησης του λαού σχετικά με τη σοβαρότητα της πρόληψης από την εποχιακή γρίπη.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, επικαλούμενος με δημοσιεύματα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, σημειώνει πως υπολογίζεται ότι φέτος δεν κατάφεραν να εμβολιαστούν περισσότεροι από το 40% αυτών που είχαν ανάγκη το εμβόλιο, δηλαδή αποτελούσαν πληθυσμό υψηλού κινδύνου.

Όπως αναφέρει, από την αρχή της περιόδου του εμβολιασμού, αρκετοί φαρμακοποιοί ανά την Ελλάδα δήλωναν στους πολίτες ότι οι ποσότητες των εμβολίων που έφτασαν στα χέρια τους ήταν πολύ μικρότερες από τις παραγγελίες τους. Το φαινόμενο έφτασε στο απροχώρητο αρχές Ιανουαρίου, όταν ξεκίνησε το κύμα επιδημίας στη χώρα μας και εμβόλια δεν υπήρχαν για να καλύψουν ούτε τα άτομα υψηλού κινδύνου.

Ads

Επιπλέον ο ΙΣΑ τονίζει ότι φέτος δεν εστάλησαν εμβόλια στις μονάδες του ΕΟΠΥΥ και έτσι οι ασφαλισμένοι που εμβολιάζονταν ως πέρυσι στα ΙΚΑ και μετά στον ΕΟΠΥΥ, στον οργανισμό, ήταν αναγκασμένοι να προσφύγουν στα φαρμακεία.

Υπενθυμίζει επίσης ότι από αρχές Ιανουαρίου 2014, είχε εκδώσει δελτίο Τύπου, στο οποίο ανέφερε τις μελέτες (surveillance studies) του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (European Centre for Disease Prevention and Control -ECDC), που προειδοποιούσαν για την επικείμενη και επικίνδυνη αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα.

«Όμως ενέργειες της τελευταίας στιγμής δεν προστατεύουν ένα κράτος από φαινόμενα επιδημιών», υπογραμμίζει ο Σύλλογος και επισημάνει την ανάγκη μιας Εθνικής Πολιτικής Πρόληψης σε βάθος χρόνου, με συνέχεια κι συνέπεια στο σχεδιασμό, τη δράση και την αποτελεσματικότητα, προκειμένου να πρυτανευθεί ο πληθυσμός από τέτοιες πανδημίες.

«Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι ο αποτελεσματικότερος και ο οικονομικότερος τρόπος να κρατήσει το κράτος υγιείς τους πολίτες και να αποφύγει θανατηφόρες ασθένειες, είναι ο εμβολιασμός. Όμως στο Νόμο 4238 για το ΠΕΔΥ που πριν λίγες μέρες ψηφίστηκε στη Βουλή, ουδεμία μνεία και μέριμνα δεν υπάρχει για την πρόληψη», σημειώνει ο Σύλλογος.

Τέλος, ο ΙΣΑ παροτρύνει όλους τους γιατρούς μέλη του να βρίσκονται σε διαδικασία επαγρύπνησης και να καθοδηγούν τους ασθενείς τους για τα μέτρα προφύλαξης και την κατάλληλη αντιική θεραπεία, ώστε να περιορίσουν όσο μπορούν τη μετάδοση του ιού.