Μετά τη Βραζιλία, και η Τουρκία συνήψε συμφωνία αγοράς εκατομμυρίων δόσεων του κινεζικού εμβολίου κατά του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότσα.

Ads

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Hürriyet, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι η συμφωνία ολοκληρώθηκε και υπογράφτηκε, και 10 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Sinovac είναι ήδη καθ’ οδόν για τη γειτονική χώρα.

Η διανομή του εμβολίου θα γίνει με τους ίδιους όρους που προβλέπονται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή πρώτα στο υγειονομικό προσωπικό, κατόπιν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και μετά στον υπόλοιπο πληθυσμό, ενώ θα είναι δωρεάν για όλους. Τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα και από τα τουρκικά φαρμακεία, αλλά επί πληρωμή.

Έως και 50 εκατ. δόσεις του κινεζικού εμβολίου σκοπεύει να διαχειριστεί η Τουρκία, είπε ο κ. Κότσα, προσθέτοντας ότι παράλληλα θα συνεχίσει τον έλεγχο για την αδειοδότηση και άλλων εμβολίων.

Ads

Παράλληλα, τόνισε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες για να αγοράσει επίσης το εμβόλιο της Pfizer, μόλις αποκτήσει την άδεια.

«Εάν γίνει, ο αριθμός των δόσεων που μπορεί να δοθεί στην Τουρκία είναι 1 εκατομμύριο. Είμαστε σε συνομιλίες αυτή τη στιγμή για να φτάσουμε σταδιακά στα 25 εκατομμύρια μέσα στο επόμενο έτος που ξεκινά από τον Ιανουάριο», συμπλήρωσε.

Σε ποιο στάδιο βρίσκονται τα εμβόλια

Το πειραματικό εμβόλιο της  Sinovac προκάλεσε γρήγορη ανοσοαπόκριση, αλλά το επίπεδο των αντισωμάτων που παρήχθησαν ήταν χαμηλότερο από ότι στα άτομα που ανέκαμψαν από τον ιό, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των δοκιμών.

Το CoronaVac και τέσσερα άλλα πειραματικά εμβόλια που αναπτύχθηκαν στην Κίνα, βρίσκονται στις δοκιμές της τελικής φάσης για να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητά τους.
Οι αναφορές αυτές ακολουθούν τις αισιόδοξες ειδήσεις αυτό το μήνα από την Pfizer και τη Moderna, καθώς και από τη Ρωσία, που έδειξαν ότι τα πειραματικά εμβόλια ήταν πάνω από 90% αποτελεσματικά με βάση τα προσωρινά δεδομένα στις τελευταίες δοκιμές.

Οι Pfizer και BioNTech ενδέχεται να εξασφαλίσουν έκτακτη αμερικανική και ευρωπαϊκή έγκριση για το εμβόλιο τον επόμενο μήνα, αφού τα τελικά αποτελέσματα έδειξαν ότι έχει ποσοστό επιτυχίας 95% και χωρίς σοβαρές παρενέργειες, ανέφεραν οι δύο εταιρείες χθες Τετάρτη.