Εάν ένα παιδί πέσει θύμα bullying, υπάρχουν αρκετές πιθανότητες ως ενήλικας να βιώσει προβλήματα υγείας, ψυχολογίας, ακόμη και οικονομικά, σύμφωνα με νέα ψυχολογική μελέτη. Το ίδιο, όμως, ισχύει και για τον θύτη! 

Η μελέτη παρακολούθησε 300 άντρες από την πρώτη δημοτικού (ηλικίας πέντε έως επτά ετών) μέχρι να γίνουν 30 ετών. Όσοι ήταν θύτες ήταν πιο πιθανό να αρχίσουν το κάπνισμα, το χασίς, και να βιώσουν καταστάσεις έντονου στρες. Επίσης εξελίχθηκαν σε άτομα επιθετικά και εχθρικά 20 χρόνια αργότερα. Από την άλλη πλευρά, τα θύματα όταν ενηλικιώθηκαν βίωσαν οικονομικές δυσκολίες, ένιωθαν πιο αδικημένα σε σχέση με τους άλλους και δεν ήταν αισιόδοξα για το μέλλον τους. 

Και οι δυο περιπτώσεις, όμως, καθιστούν τα άτομα αυτά ευάλωτα σε σοβαρές ασθένειες, καθώς το στρες, το άγχος και η εχθρικότητα έχει αποδειχθεί ότι απειλούν τον οργανισμό με καρδιακά περιστατικά. Η χρόνια αυτή έρευνα ξεκίνησε το 1988 και παρατήρησε περίπου 500 αγόρια από το Πίτσμπουργκ. Τα μισά παιδιά ήταν έγχρωμα και οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα συμπτώματα ήταν τα ίδια ανεξαρτήτως χαρακτηριστικών. 

Τα παιδιά παρατηρήθηκαν στενά, ενώ στοιχεία συλλέχθηκαν και από τους γονείς και τους δασκάλους, όταν αυτά ήταν στην ηλικία των 10 έως 12 ετών, σχετικά με περιστατικά bullying. Από τα 500 αρχικά, τα 300 αργότερα κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με τα επίπεδα στρες που αιθσάνονται, το ιστορικό υγείας τους και το κοινωνικοοικονομικό τους στάτους. Περίπου 260 από αυτά ελέγχθηκαν για την υγεία τους σε εργαστήριο. Αρκετοί από τους συμμετέχοντες δεν ήταν δυνατό να συνεχίσουν στο ερευνητικό στάδιο γιατί, όπως σημείωσαν οι ερευνητές, είτε είχαν πεθάνει είτε βρίσκονταν στη φυλακή. 

Στο συμπέρασμά τους συνιστούν ότι τα παιδιά που κινδυνεύουν να να πέσουν θύμα bullying ή να εμπλακούν σε μια τέτοια κατάσταση, θα πρέπει να δεχθούν την κατάλληλη φροντίδα από νωρίς ώστε να αποτραπούν οι μελλοντικές και μακροπρόθεσμες ψυχολογικές και σωματικές επιπτώσεις.