Την «αχίλλειο πτέρνα» του ιού HIV που αφορά στο Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοποιητικής Ανεπάρκειας (AIDS) φαίνεται πως ανακάλυψαν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι επιστήμονες, σύμφωνα με δύο ξεχωριστές μελέτες που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Nature».

Ads

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ορισμένες πρωτεΐνες με την ονομασία SERINC, που βρίσκονται στη μεμβράνη των κυττάρων που μολύνει ο ιός, μπορούν σε σημαντικό βαθμό να τον καταστήσουν ανενεργό, αρκεί προηγουμένως -με το κατάλληλο φάρμακο- να κατασταλεί η δράση μιας άλλης πρωτεΐνης, της Nef, την οποία χρησιμοποιεί ο HIV για να νικήσει τις άμυνες των «καλών» πρωτεϊνών SERINC.

Βάσει αυτής της διαπίστωσης, τα νέα αντιικά φάρμακα θα έχουν ως στόχο το μπλοκάρισμα της πρωτεϊνης Nef, ώστε οι πρωτεϊνες SERINC, οι οποίες για πρώτη φορά απομονώθηκαν βιοχημικά, να μπορέσουν να δράσουν κατά του ιού. Οι πρωτεϊνες SERINC θα μπορούσαν να εμποδίσουν τον ιό να απελευθερώσει τα γονίδιά του σε άλλα κύτταρα και να πολλαπλασιασθεί, με αποτέλεσμα να «φρεναριστεί» η εξάπλωσή του. Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει στο μέλλον είτε να ενισχυθεί κατάλληλα η δράση της SERINC στον οργανισμό του ασθενών με AIDS, είτε να τροποποιηθεί η δομή της πρωτεϊνης SERINC, έτσι ώστε να ξεφεύγει πλέον από τη Nef.

Σημειώνεται πως στην ερευνητική ομάδα συμμετέχει ο διακεκριμένος καθηγητής γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Στυλιανός Αντωναράκης.

Ads