Έξι μαθητές, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από στρεπτόκοκκο Α πέθαναν σε διάστημα ενός μήνα στη Μεγάλη Βρετανία.

Ads

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) επιβεβαίωσε την Παρασκευή, πως ένα τέταρτο παιδί πέθανε μετά από στρεπτόκοκκο Α, ωστόσο σύμφωνα με νεότερο απολογισμό και τον Independent, έχουν καταγραφεί πέντε θάνατοι στην Αγγλία σε παιδιά κάτω των 10 ετών μέσα σε μια εβδομάδα από τη διάγνωση της διεισδυτικής στρεπτόκοκκος ομάδας Α.

Η λοίμωξη από στρεπτοκοκκική ομάδα Α (GAS) μπορεί να προκαλέσει οστρακιά.

Το UKHSA είπε ότι συνεργάζεται με το Συμβούλιο του Ealing για να παρέχει συμβουλές και υποστήριξη δημόσιας υγείας στο σχολείο.

Ads

Ο Δρ Yimmy Chow, σύμβουλος προστασίας υγείας στο UKHSA του Λονδίνου, δήλωσε: «Λυπούμαστε πολύ για το θάνατο ενός παιδιού στο δημοτικό σχολείο St John’s και οι σκέψεις μας είναι με την οικογένειά του, τους φίλους του και τη σχολική κοινότητα. Σε συνεργασία με την ομάδα δημόσιας υγείας του Ealing Council, παρείχαμε προληπτικές συμβουλές στη σχολική κοινότητα για να βοηθήσουμε στην πρόληψη περαιτέρω περιπτώσεων και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση».

Τι είναι και ποια τα συμπτώματα

Ο στρεπτόκοκκος (στρεπτός κόκκος), είναι γένος βακτηρίων που αποτελούνται από θετικούς κατά Gram.

Η ομάδα Α αποτελείται από τον Στρεπτόκοκκο τον Πυογόνο, ο οποίος προκαλεί πυώδεις λοιμώξεις, οι οποίες, μετά το πέρας της λοίμωξης, μπορεί να προκαλέσουν Ρευματικό Πυρετό ή σπειραματονεφρίτιδα. Προκαλεί φαρυγγίτιδα, ιδίως σε παιδιά. Η διάγνωση τίθεται με καλλιέργεια δείγματος από τις αμυγδαλές. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει οστρακιά, μολυσματικό κηρίο, ερυσίπελας, πνευμονία και σύνδρομο τοξικής καταπληξίας

  • Η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (GAS) προκαλείται από στελέχη του βακτηρίου streptococcus pyogenes
  • Τα βακτήρια μπορούν να ζήσουν στα χέρια ή στο λαιμό για αρκετό καιρό, ώστε να επιτρέψουν την εύκολη μετάδοση μεταξύ των ανθρώπων μέσω του φτερνίσματος, του φιλιού και της επαφής με το δέρμα
  • Οι περισσότερες λοιμώξεις προκαλούν ήπιες ασθένειες, όπως «στρεπτοκολπικό λαιμό», οστρακιά ή δερματικές λοιμώξεις
  • Το βακτήριο σπάνια μολύνει υγιείς ανθρώπους, αλλά εάν εισέλθει στο σώμα, προκαλώντας σοβαρές, ακόμη και απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις, είναι γνωστό ως επεμβατικό GAS (iGAS).

Το UKHSA είπε ότι οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις της ομάδας Α συνήθως οδηγούσαν σε ήπια ασθένεια. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονόλαιμο, πυρετό και μικρές δερματικές λοιμώξεις και μπορούν να αντιμετωπιστούν με σειρά αντιβιοτικών που συνταγογραφούνται από γιατρό.

«Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να είναι μια σοβαρή ασθένεια και οποιοσδήποτε με υψηλό πυρετό, σοβαρούς μυϊκούς πόνους, πόνο σε μια περιοχή του σώματος και ανεξήγητο εμετό ή διάρροια θα πρέπει να καλέσει το NHS 111 και να αναζητήσει αμέσως ιατρική βοήθεια», πρόσθεσε ο Yimmy Chow.