Την κινεζική πολεμική τέχνη ήπιας εξάσκησης Tai Chi, που χρησιμοποιείται ενίοτε και για θεραπευτικούς σκοπούς, προτείνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ως εναλλακτικό τρόπο πνευμονικής αποκατάστασης στους ασθενείς με ΧΑΠ. Μέχρι τώρα προσεγγίζαμε τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), ως μία αναπνευστική νόσο, για την οποία χορηγούσαμε μόνο φαρμακευτική αγωγή, αναφέρει ο καθηγητής. «Η ΧΑΠ όμως εκτός από τα αναπνευστικά  συμπτώματα, έχει συστηματικές εκδηλώσεις, με κυρίαρχες τη δυσλειτουργία των μυών και την απώλεια βάρους, που καταλήγουν σε αδυναμία άσκησης, απομόνωση και κατάθλιψη. Ο πνευμονολόγος θα πρέπει να στοχεύει στην αντιμετώπιση της νόσου, στη βελτίωση της λειτουργικότητας του ασθενούς και στην ανάκτηση της αυτονομίας και της αυτοεξυπηρέτησης. Η πνευμονική αποκατάσταση είναι τέτοιος τρόπος αντιμετώπισης της ΧΑΠ». 

Ads

Η πνευμονική αποκατάσταση δεν αντικαθιστά την θεραπεία

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο αυτή η διαφορετική προσέγγιση αναπτύχθηκε τις τελευταίες δύο δεκαετίες όταν η ΧΑΠ άρχισε ν’ αντιμετωπίζεται ως συστηματική νόσος. «Δεν αντικαθιστά την φαρμακευτική θεραπεία, αντιθέτως  το αποτέλεσμά της ενισχύεται από την φαρμακευτική θεραπεία. Το πρόγραμμα  της πνευμονικής αποκατάστασης περιλαμβάνει εκπαίδευση στην άσκηση, διαιτητική παρέμβαση και ψυχολογική υποστήριξη». Όπως επισημαίνει ο καθηγητής, η  πνευμονική αποκατάσταση καταφέρνει να σπάσει τον κύκλο του ασθενούς ( δύσπνοια – μειωμένη δραστηριότητα – μειωμένη αντοχή στην άσκηση – απομόνωση), με αποτέλεσμα τη μείωση των συμπτωμάτων και την ανακούφιση  από την δύσπνοια, τη βελτιωμένη ικανότητα για άσκηση και την καλύτερη ποιότητας ζωής. Απαιτεί όμως εξειδικευμένες εγκαταστάσεις  και προσωπικό, που όπως λέει σπανίως είναι διαθέσιμα, κι έτσι αναζητούνται  εναλλακτικοί τρόποι άσκησης που μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν στην ζωή του ασθενούς, να είναι  χαμηλότερου κόστους και να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Το Tai Chi  στοχεύει στην βελτίωση του προσδόκιμου επιβίωσης

Ads

Το Τάι Τσι (Tai Chi) «είναι για μια συστηματική άσκηση που προέρχεται από την Κίνα, που «σφίγγει» το σώμα  και γραμμώνει τους μύες χωρίς χρήση μηχανημάτων, χρησιμοποιώντας μόνο το βάρος του σώματος και ισορροπώντας στο σώμα του άλλου, ή σε κάποιο μονόζυγο. Είναι το σύστημα της άσκησης που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες. Στοχεύει στη διατήρηση της ροής της εσωτερικής ενέργειας, στη διατήρηση της ισορροπίας μέσα στον οργανισμό και στη βελτίωση του προσδόκιμου επιβίωσης».

Το Tai chi προσφέρεται για ήπια προς μέτρια αερόβια δραστηριότητα, για άσκηση των αναπνευστικών μυών, αλλά και για χαλάρωση από το stress, στοιχεία απαραίτητα στον πάσχοντα από ΧΑΠ,  μας λέει ο κ. Βασιλακόπουλος.  «Είναι ασφαλές, διασκεδαστικό, με υψηλό ποσοστό προσήλωσης σε αυτό. Οι πρώτες μελέτες έδειξαν ότι είναι άσκηση ασφαλής και εφικτή για τον ασθενή με μέτρια προς σοβαρή ΧΑΠ και προσφέρει  σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής. Ακολούθησαν και άλλες που έδειξαν καλύτερη πνευμονική λειτουργία, και όφελος στην ικανότητα άσκησης. Μια ανάλυση 12 μελετών έδειξε την ασφάλεια του Tai chi για τους ασθενείς με ΧΑΠ, ενώ μια πολύ πρόσφατη μελέτη που σύγκρινε τα οφέλη του tai chi με αυτά της πνευμονικής αποκατάστασης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το tai chi είναι ισοδύναμο με αυτή και μπορεί να διατηρήσει το αποτέλεσμά του για μεγαλύτερο διάστημα. Το παρατεταμένο αποτέλεσμα του Tai chi στην ανακούφιση από την δύσπνοια και στην ικανότητα άσκησης το καθιστά ένα καλό υποκατάστατο της πνευμονικής αποκατάστασης, εκεί όπου αυτή δεν είναι διαθέσιμη».