Αύξηση σχεδόν κατά 75% στα περιστατικά καρκίνου αναμένεται να σημειωθεί έως το 2030, ενώ η αύξηση στις πιο φτωχές χώρες του πλανήτη, με χαμηλό δείκτη ανάπτυξης, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 90%.

Ads

 
Οι ερευνητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC), που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet Oncology», μελετώντας δεδομένα από 184 χώρες, ανίχνευσαν τις τάσεις τάσεις εμφάνισης καρκίνου στον πληθυσμό τους, σε σχέση με το γενικότερο επίπεδο της ανάπτυξής τους, όχι μόνο το οικονομικό.
 
Η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον δρα Μάρτιν Πλάμερ, διαπίστωσε πως ορισμένα είδη καρκίνου, όπως του τραχήλου της μήτρας και του στομάχου, φαίνεται να μειώνονται διαχρονικά σε αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες, όμως αυτές οι μειώσεις πιθανότατα θα υπερ-αντισταθμιστούν από τις σημαντικές αυξήσεις άλλων μορφών καρκίνου που σχετίζονται με το «δυτικό» στιλ ζωής, όπως του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου.
 
Αντίθετα οι χώρες με χαμηλό Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης (HDΙ) του ΟΗΕ εμφανίζουν υψηλά ποσοστά καρκίνων που σχετίζονται με μολύνσεις από ιούς (ιδίως του τραχήλου), καθώς επίσης ήπατος, στομάχου και σαρκώματος Καπόζι. Οι ευρωπαϊκές και άλλες χώρες με υψηλότερο δείκτη ανάπτυξης έχουν υψηλότερα ποσοστό καρκίνων που σχετίζονται με το κάπνισμα, όπως ο καρκίνος των πνευμόνων, με την αναπαραγωγή, την παχυσαρκία και τη διατροφή, όπως οι καρκίνοι του μαστού, του προστάτη και του εντέρου.
 
Σύμφωνα με την έρευνα, το 2008, έτος που παρουσιάζονται τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία διεθνώς, καταγράφηκαν συνολικά 12,7 εκατ. νέες περιπτώσεις καρκίνου, που αναμένεται να φθάσουν τα 22,2 εκατ. το 2030.
 
Η αύξηση των συνολικών περιστατικών καρκίνου αναμένεται να αυξηθεί κατά 93% έως το 2030 στις χώρες με χαμηλό δείκτη ανάπτυξης και κατά 78% στις χώρες με μεσαίο δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ν.Αφρική κ.α.
 
Οι ερευνητές βρήκαν ακόμα ότι οι καρκίνοι του προστάτη και του μαστού αυξάνονται διαχρονικά στις περισσότερες χώρες με μεσαίο και υψηλό δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης, ενώ οι καρκίνοι του στομάχου και του τραχήλου γενικά μειώνονται στις ίδιες χώρες.
 
Ο καρκίνος των πνευμόνων δεν αποτελεί εξαπλωμένη νόσο στις χώρες με χαμηλό δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης, όμως, αν δεν τεθεί υπό έλεγχο η συνεχής αύξηση του καπνίσματος στις πιο φτωχές χώρες, τότε αυτή η μορφή καρκίνου είναι θέμα χρόνου να εμφανίσει αυξημένα ποσοστά.
 
Οι ερευνητές επισήμαναν ακόμη ότι το 40% των παγκόσμιων περιστατικών καρκίνου εμφανίστηκαν σε χώρες με πολύ υψηλό δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης, παρόλο που αυτές έχουν μόνο το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού.