Δικαστήριο στη Φλόριντα καταδίκασε την αμερικανική καπνοβιομηχανία RJ Reynolds, τη δεύτερη μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία των ΗΠΑ, να πληρώσει το ποσό των 23 δις δολαρίων ως «τιμωρητική αποζημίωση» σε μια γυναίκα ο άντρας της οποίας πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα.

Ads

Πρόκειται για αποζημίωση ρεκόρ που επιδικάζεται υπέρ ενός ατόμου στην ιστορία της Φλόριντα. Η Σίνθια Ρόμπινσον, χήρα του Μάικλ Τζόνσον Σίνιορ, μήνυσε την καπνοβιομηχανία, που μεταξύ άλλων παράγει τα τσιγάρα Camel, το 2008 για το θάνατο του συζύγου της. Ο Τζόνσον, σύμφωνα με τις πληροφορίες, κάπνιζε έως και 60 τσιγάρα την ημέρα για περισσότερο από 20 χρόνια. Τελικά πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα το 1996 σε ηλικία 36 ετών. «Δεν μπορούσε να το κόψει κάπνιζε μέχρι και τη μέρα που πέθανε», δήλωσε ο δικηγόρος της χήρας μιλώντας στο Reuters.

Μετά από τέσσερις εβδομάδες ακροάσεων το δικαστήριο απεφάνθη πως η καπνοβιομηχανία δεν είχε λάβει τα μέτρα για ενημέρωση του Ρόμπινσον σχετικά με τις επιπτώσεις του καπνίσματος στους πνεύμονες και τον εθισμό που προκαλεί η νικοτίνη. «Η RJ Reynolds πήρε το ρίσκο να παρασκευάζει τσιγάρα και να τα πωλεί στους καταναλωτές, χωρίς να τους ενημερώνει επαρκώς για τους κινδύνους», δήλωσε ένας εκ των δικηγόρων της Ρόμπινσον.

Εκτός από την «τιμωρητική αποζημίωση», το δικαστήριο επιδίκασε ακόμη αποζημίωση 7,3 εκατ. δολαρίων στη Σίνθια Ρόμπινσον και το παιδί της και 9,6 εκατ. δολάρια στο γιο του Τζόνσον από τον πρώτο γάμο του. Όπως ανακοίνωσε ο δικηγόρος της RJ Reynolds, η εταιρεία θα εφεσιβάλλει την απόφαση, η οποία όπως είπε «υπερβαίνει τα όρια της λογικής και της ακριβοδικίας».

Ads

Η καπνοβιομηχανία είναι «πεπεισμένη ότι το δικαστήριο θα σεβαστεί το νόμο και δεν θα επιτρέψει αυτή η παράλογη ετυμηγορία να ισχύσει» πρόσθεσε, κρίνοντας ότι η αποζημίωση είναι «υπερβολική και απαράδεκτη βάσει του πολιτειακού και του συνταγματικού δικαίου».