Αποζημίωση ύψους 970 εκατομμυρίων ευρώ καλείται να καταβάλει η Ιταλική Εταιρία Καπνών σε συγγενείς ενός μανιώδη καπνιστή, ο οποίος πέθανε το 2003 σε ηλικία 54 ετών λόγω καρκίνου του πνεύμονα, έχοντας καπνίσει κατ’ εκτίμηση 1.000.000 τσιγάρα στην ζωή του. 

Ads

Ο θανών κάπνιζε από την ηλικία των 15 ετών, διαρκώς, 45 τσιγάρα την ημέρα.

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της εισαγγελίας του Μιλάνου, «η Εταιρία Καπνών δεν του επέτρεψε να πληροφορηθεί τους πραγματικούς κινδύνους που συνδέονται με το κάπνισμα» ώστε να έχει την επιλογή να συνεχίσει να καπνίζει με επίγνωση του κινδύνου ή να σταματήσει. Ο δικαστής αποφάνθηκε ότι η προσωπική ευθύνη του καπνιστή δεν υπερβαίνει το 20% στην πρόκληση της συνολική ζημίας», λαμβάνοντας υπόψη «τον εθισμό μετά από τόσα χρόνια καπνίσματος» του μεσήλικα.

Ο νόμος που επιβάλλει την αναφορά στα πακέτα τσιγάρων των κινδύνων και των βλαβερών επιπτώσεων του καπνίσματος στην υγεία εγκρίθηκε το 1991. Ως τότε δεν υπήρχε καμία σχετική άμεση ή έμμεση προειδοποίηση.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα δικαστήριο στη Φλόριντα καταδίκασε την αμερικανική καπνοβιομηχανία RJ Reynolds, τη δεύτερη μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία των ΗΠΑ, να πληρώσει το ποσό των 23 δις δολαρίων ως «τιμωρητική αποζημίωση» σε μια γυναίκα ο άντρας της οποίας πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα.