Τις γιορτινές μέρες μέρες όλοι σχεδόν το «ρίχνουν έξω» πίνοντας λίγα ποτηράκια παραπάνω. Για αυτό το λόγο είναι απαραίτητη μια ολιγοήμερη διατροφή με σκοπό τον καθαρισμό του ήπατος για να αποβάλετε όλες τις τοξίνες από τον οργανισμό σας και να δείτε πολλά περισσότερα οφέλη.

Ads

Το συκώτι είναι ουσιαστικά ένα όργανο που συγκρατεί επικίνδυνες ουσίες από το να εισέλθουν στο αίμα και από εκεί στα όργανα και στο υπόλοιπο σώμα. Αυτός είναι και ο λόγος που καλό είναι να το κρατάμε σε καλή κατάσταση. Όταν το αποτοξινώνουμε ενισχύουμε τη λειτουργία του και άρα αυξάνουμε την καλύτερη προστασία όλου του οργανισμού.

Εδώ σας παρουσιάζουμε κάποιους απλούς τρόπους για να βοηθήσετε το συκώτι να λειτουργεί ομαλά.

Νερό με λεμόνι

Οι ευεργετικές δυνατότητες του νερού είναι γνωστές για τον οργανισμό γενικότερα. Αν πιείτε 8-10 ποτήρια νερό καθημερινά θα βελτιώσετε τη καλή λειτουργία του συκωτιού σας. Ειδικότερα αν προσθέσετε και χυμό λεμονιού μέσα στο νερό θα έχετε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Το λεμόνι ενισχύει τις αποτοξινωτικές ιδιότητες του συκωτιού, ενώ το κιτρικό οξύ που βρίσκεται σε αυτό ωθεί το συκώτι σε περισσότερη παραγωγή χολής, που είναι ακόμα ένας τρόπος καθαρισμού του οργανισμού.

Ads

Σκόρδο

Το σκόρδο ενεργοποιεί τα ηπατικά ένζυμα που συμβάλλουν στην απομάκρυνση των τοξινών. Περιέχει επίσης σημαντικές ποσότητες αλικίνης και σεληνίου, τα οποία είναι δύο φυσικά συστατικά που βοηθούν στην αποτοξίνωση.

Αβοκάντο

Βοηθάει τον οργανισμό να παράγει γλουταθιόνη, μια χημική ένωση που είναι απαραίτητη για την διαδικασία αυτο-αποτοξίνωσης του συκωτιού.

Μεταλλικά στοιχεία

Τα μεταλλικά στοιχεία είναι απαραίτητα για τη διαδικασία της αποτοξίνωσης. Επιλέγετε τροφές που περιέχουν μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο, νάτριο, σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο, και μαγγάνιο, όπως είναι το κατσαρό λάχανο, το μπρόκολο, το σπανάκι, οι μπανάνες, οι ηλιόσποροι και τα αμύγδαλα.

Λαχανικά

Υπάρχουν κάποια λαχανικά, όπως τα καρότα, η ρόκα, το λάχανο και οι λαχανίδες που βοηθούν στην αναδόμηση του συκωτιού.

Γκρέιπφρουτ

Περιέχει βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά. Αρκεί ένα ποτήρι από φρέσκο χυμό γκρέιπφρουτ για να αυξηθεί η παραγωγή αποτοξινωτικών ενζύμων και να απομακρύνουν καρκινογόνα και άλλες τοξίνες από το ήπαρ.

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο παράγει μια βάση λιπιδίων που βοηθάει στη στην απορρόφηση των βλαβερών τοξινών και άρα στην καλύτερη λειτουργία του ήπατος.

Πράσινο Τσάι

Ρόφημα γεμάτο αντιοξειδωτικά, γνωστά ως κατεχίνες, που συμβάλλουν στην καλή ηπατική λειτουργία.