Για να αλλάξετε το σώμα σας δε χρειάζεται να ξοδεύετε ώρες καθημερινά στο γυμναστήριο ή να κάνετε εξαντλητικές δίαιτες.

Ads

Το πρώτο βήμα είναι να φρονήσετε τον εαυτό σας, που σημαίνει ότι θα βελτιώσετε τη διατροφή σας και θα νοιαστείτε για το σώμα σας σε όλα τα επίπεδα, δηλαδή νοητικά, σωματικά και πνευματικά.

Εδώ σας παρουσιάζουμε μερικές από τις καλύτερες συμβουλές για το πώς μπορείτε να ζήσετε μια καλύτερη και πιο υγιεινή ζωή σας χωρίς δίαιτες.

Κρατήστε ένα ημερολόγιο γευμάτων

Παρακολουθώντας τι τρώτε και πίνετε, μπορείτε πιο εύκολα να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες. Η καταγραφή των τροφών που καταναλώνουμε μας κάνει να έχουμε μεγαλύτερη επίγνωση του τι και πόσο τρώμε. Για τους ανθρώπους που υποφέρουν από ακμή ή προβλήματα πέψης, η παρακολούθηση μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό των πιθανών αιτιών. Επίσης θα έχετε μία πλήρη εικόνα της διατροφή σας, που θα σας επιτρέψει να συμπληρώσετε τα κενά. Αυτό πιθανότατα να μπορέσει να επηρεάσει και τη μείωση βάρους, καθώς συνειδητοποιώντας τι τρώτε έχετε επίγνωση τι κάνει καλό και τι όχι στο σώμα σας.

Ads

Γευματίστε μαζί με άλλους

Το φαγητό με άλλους είναι γνωστό ότι έχει ψυχολογικά οφέλη. Κρατήστε τα μάτια σας μακριά από τις οθόνες της τηλεόρασης και του κινητού, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει στην κατανάλωση μεγαλύτερων μερίδων. Όταν η προσοχή σας απορροφάται από μια οθόνη, ο εγκέφαλος δεν καταλαβαίνει πότε έχει χορτάσει. Υπάρχουν πολλά οφέλη όταν τρώτε με άλλους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου της κοινωνικοποίησης σας και της αποσυμπίεσης μετά από μια κουραστική μέρα. Επιπλέον, έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε μόνοι καταναλώνουν μικρότερες μερίδες λαχανικών και φρούτων στη διάρκεια της μέρας.

Τρώτε πιο αργά

Το να τρώτε πιο αργά θα σας βοηθήσει όχι μόνο να απολαύσετε περισσότερο το φαγητό σας, αλλά και να καταλάβετε πότε χορτάσατε πιο εύκολα. Έτσι θα έχετε τη δυνατότητα να δόσετε βάση σε όλες τις γεύσεις και τις υφές και θα επιστρέψετε στο σώμα σας να αφομοιώσει και να απορροφήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά.

Κοιμηθείτε σωστά

Ο καθημερινός ύπνος είναι πολύ σημαντικός τόσο για το σώμα όσο και για το πνεύμα. Ειδικότερα, αν δεν κοιμάστε επτά ώρες τη μέρα, όπως συστήνουν οι ειδικοί, ο μεταβολισμός δε δουλεύει σωστά ενώ ταυτόχρονα επηρεάζετε και η συναισθηματική σας ευεξία. Σβήστε τα φώτα, απενεργοποιήστε τις ηλεκτρικές συσκευές και απολαύστε ένα χαλαρό ύπνο.

Πιείτε περισσότερο νερό

Η λήψη της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας νερού, περίπου 2,5 λίτρα τη μέρα, μπορεί να ωφελήσει το δέρμα, τους μυς και τη γενική ισορροπία του σώματός σας. Το νερό συμμετέχει επίσης στις μεταβολικές αντιδράσεις, δηλαδή στις αντιδράσεις διάσπασης του λίπους, των υδατανθράκων αλλά και των πρωτεϊνών. Δεν είναι αυτό καθαυτό λιποδιαλύτης, αλλά εσύ πρέπει να πίνετε επαρκείς ποσότητες για να κάνει ο οργανισμός της δουλειά του.

Τρώτε περισσότερα λαχανικά

Τα λαχανικά είναι το κλειδί για να συμπεριλάβετε ορισμένα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες στη διατροφή σας. Η κατανάλωση των λαχανικών είναι γνωστό ότι μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και προστατεύει από ορισμένα είδη καρκίνων. Για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι τα λαχανικά έχουν βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που δεν βρίσκονται εύκολα σε άλλα πιο επεξεργασμένα τρόφιμα. Και μια μικρή συμβουλή: Όταν τρώτε, ξεκινήστε πρώτα με τα λαχανικά σας πριν προχωρήσετε σε αμυλούχα υδατάνθρακες και άπαχες πρωτεΐνες.

Αποφύγετε το “γρήγορο” φαγητό

Ίσως έπρεπε να γραφτεί πρώτο, αλλά τώρα θα το θυμάσαι για τα καλά. Μόνο και μόνο να κόψετε αναψυκτικά και μπέργκερ, θα δείτε τεράστια διαφορά, στην ευεξία του οργανισμού, στα επίπεδα της ενέργειας και στην εικόνα του σώματος. Το αίσθημα της πείνας επανέρχεται γρήγορα μετά από ένα γεύμα σε fast food, αφού οι ενεργειακές ανάγκες δεν μπόρεσαν να καλυφτούν.

Κάντε ψυχοθεραπεία

Μπορεί να σας φανεί περίεργο αλλά το άγχος και οι άλλες ψυχικές διαταραχές μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας. Εκτός από τα προφανή οφέλη της ψυχικής υγείας με την ψυχοθεραπεία, υπάρχουν και σωματικά. Όταν οι άνθρωποι δεν εκφράζουν συναισθήματα, αλλά τα καταπίνουν και τα κρατούν θαμμένα, το σώμα τους συχνά αντιδρά εμφανίζοντας έλκη, πονοκεφάλους και ανεπιθύμητα φουσκώματα. Σκεφθείτε να μιλήσετε με έναν θεραπευτή για να μπορέσετε να ελέγξετε τα συναισθήματά σας, χωρίς να βάζετε το σώμα σας σε περιττό άγχος.

Περπατήστε

Τεντώνοντας και μετακινώντας το σώμα σας, το βοηθάτε να παραμείνει δυνατό και υγιές. Οι περισσότεροι άνθρωποι κάθονται σχεδόν όλη μέρα σε ένα γραφείο, γι΄ αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει μια μικρή κινητικότητα, τόσο για την υγεία του σώματος αλλά και του πνεύματος. Αρκεί να ξέρετε ότι βοηθά στην μείωση του βάρους, διατηρεί τα οστά δυνατά, ενισχύει την ενέργεια σας και μπορεί να βελτιώσει τη σεξουαλική σας ζωή.