Οι περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από προβλήματα ψυχικής υγείας. Οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής, η αβεβαιότητα, το άγχος, η ανεργία και τα οικονομικά προβλήματα είναι μόνο κάποιοι από τους παράγοντες που συντελούν στην ανάπτυξη ψυχικών διαταραχών και πανικού.

Ads

Ωστόσο υπάρχουν κάποια απλά πράγματα που μπορείτε να εντάξετε στην καθημερινότητά σας, που θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε πνευματικά υγιείς και περισσότερο ευτυχισμένοι, σύμφωνα με τον Independent.

Περπατήστε σωστά

Η στάση του σώματος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι αν προσπαθήσετε να περπατάτε με το κεφάλι ψηλά και τους ώμους στητούς και προς τα πίσω, θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε την κακή διάθεση. Αντίθετα αν περπατάτε με το κεφάλι κάτω και «ριγμένοι» προς τα μπροστά θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να επικεντρωθείτε σε αντίκες σκέψεις και συναισθήματα.

Ads

Γυμναστείτε

Η άσκηση τρεις φορές την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 19%, σύμφωνα με μελέτη του University College London. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ενεργοί άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να είναι καταθλιπτικοί και οι άνθρωποι με κατάθλιψη είναι λιγότερο πιθανό να είναι ενεργοί.

Κοιμηθείτε περισσότερο

Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, αυξάνονται τα επίπεδα στρες και συχνά νιώθουμε και πιο πεινασμένοι. Αν έχετε προβλήματα στον ύπνο κλείστε όλες τις συσκευές και τα φώτα και απομακρύνετε τα κινητά τηλέφωνα. Διαβάστε κάποιο βιβλίο πριν πέσετε για ύπνο, καθώς οι έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να σας νανουρίσει.

Σταματήστε να τραβάτε φωτογραφίες τα πάντα

Μπορεί να νομίζετε μια φωτογραφία θα είναι μια καλή ανάμνηση, αλλά μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο  Psychological Science έχει αντίθετη άποψη. Με αυτό τον τρόπο χάνετε πραγματικά το νόημα της στιγμής και δεν ζείτε πραγματικά, αλλά εικονικά, με αποτέλεσμα να νιώθετε ότι αφήνετε το χρόνο να περνάει άσκοπα.

Μην είστε αναβλητικοί

Όσο περισσότερο αναβάλετε κάτι επειδή φοβάστε ή ανησυχείτε για το αποτέλεσμα, τόσο πιο νευρικοί και εξουθενωμένοι θα νιώθετε. Περιορίστε το άγχος σας ακούγοντας μουσική ή κάνοντας γυμναστική και στη συνέχεια αντιμετωπίστε κατάματα αυτό που θέλετε να κάνετε.

Αποφύγετε τις τοξικές σχέσεις

Μπορεί να μην συνειδητοποιήσετε πόσο βαθιά έχετε πέσει σε μια τοξική σχέση προτού να εμφανιστούν τα πρώτα ανθυγιεινά συμπτώματά της με την μορφή συμπεριφορών ή συναισθημάτων. Εάν βρεθείτε σε μια τέτοια σχέση, οι αυθόρμητες, φυσικές αντιδράσεις σας σε μια ανώμαλη κατάσταση μπορεί να περιλαμβάνουν αισθήματα ασφυξίας, ανησυχίας, αδυναμίας, ακόμα και σοκ.

Κάντε πράγματα που σας γεμίζουν

Μην βαριέστε και μην αναβάλετε να κάνετε κάτι που σας αρέσει, όπως ένα χόμπι. Βρείτε πράγματα που σας γεμίζουν και θα δείτε ότι αυτό θα κρατήσει την κατάθλιψη και το άγχος μακριά.

Μην χρησιμοποιείται τόσο πολύ τις ψηφιακές συσκευές

Οι συσκευές αυτές σας αποξενώνουν και σας τρώνε ελεύθερο χρόνο από κάτι άλλο που θα μπορούσατε να κάνετε. Επίσης η συνεχής σχρήση τους μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην ψυχική σας υγεία και να σας εθίσουν.

Βγείτε βόλτα στον ήλιο

Η βιταμίνη D έχει συνδεθεί με πολλά διαφορετικά οφέλη για την υγεία κατά τη διάρκεια των χρόνων. Νέα έρευνα δείχνει ότι μη έχοντας αρκετή από τη βιταμίνη που το σώμα μας παράγει όταν έρχεται σε επαφή με το φως του ήλιου, θα μπορούσε να αυξήσει τα αρνητικά συμπτώματα της ψυχικής υγείας. Τα ευρήματα έδειξαν επίσης σχέση με τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και «γνωστικές διαταραχές στην ταχύτητα επεξεργασίας και στην ευφράδεια λόγου». Έχει ήδη προταθεί ότι η έλλειψη του ηλιακού φωτός συμβάλλει σε μια μορφή κατάθλιψης που ονομάζεται εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, η οποία βλέπει μια επιδείνωση των συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν η έκθεση στον ήλιο είναι στο ναδίρ.