Το άγχος (ή αλλιώς στρες) είναι μια φυσιολογική σωματική και ψυχική αντίδραση σε μια απειλή ή σε μια αίτηση για την αντιμετώπιση απαιτητικών καταστάσεων. Όταν κάποιος άνθρωπος νιώθει στρες το σώμα του είναι σε ένταση και ο εγκέφαλος του πυροδοτείται από πολλαπλές σκέψεις.

Ads

Συναισθήματα, θυμού, απογοήτευσης και φόβου, όπως επίσης, οξυθυμία, κούραση και κατάθλιψη, κυριαρχούν και δεν επιτρέπουν να λειτουργήσει ο άνθρωπος με συγκέντρωση. Το στρες κάνει τους ανθρώπους ιδιαίτερα απαιτητικούς, ανυπόμονους και ευερέθιστους με ιδιαίτερα χαμηλή διάθεση για συνεργασία.

Πρόκειται για μία κατάσταση που πιθανότατα όλοι οι άνθρωποι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν σε κάποιο σημείο της ζωής τους και αποτελεί διεθνώς ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας. Οι ειδικοί αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης και πρόληψης του φαινομένου, ωστόσο οι ολοένα αυξανόμενοι ρυθμοί ζωής αποτελούν τεράστιο ανασταλτικό παράγοντα στο έργο τους καθώς ανεβάζουν στα ύψη το ποσοστό των ατόμων που υποφέρουν από αγχώδεις διαταραχές και κρίσεις πανικού.

Εδώ σας παρουσιάζουμε μερικούς πολύ απλούς τρόπους που σύμφωνα με τον επιστημονικό κλάδο μπορούν να συμμαχήσουν μαζί σας ενάντια στο μεγάλο αυτό εχθρό της ψυχικής και σωματικής σας υγείας.

Ads

Ακούστε μουσική

Εάν αισθάνεστε ευάλωτοι από μια αγχωτική κατάσταση, δοκιμάστε να κάνετε ένα διάλειμμα και να ακούσετε χαλαρωτική μουσική. Η ήρεμη μουσική έχει θετική επίδραση στον εγκέφαλο και στο σώμα, μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και την κορτιζόλη, μια ορμόνη που συνδέεται με το άγχος. Η πιο χαλαρωτική μουσική είναι η κλασική, αλλά αν δεν είστε φαν του είδους, δοκιμάστε να ακούσετε τους ήχους της θάλασσας ή της φύσης. Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά έχουν παρόμοιες χαλαρωτικές επιδράσεις με τη μουσική.

Πάρτε τηλέφωνο ένα φίλο

Όταν αισθάνεστε άγχος, κάντε ένα διάλειμμα για να καλέσετε έναν φίλο και να μιλήσετε για τα προβλήματά σας. Οι καλές σχέσεις με τους φίλους και τους αγαπημένους σας είναι σημαντικές για τον υγιεινό τρόπο ζωής και είναι ιδιαίτερα σημαντικές όταν έχετε πολύ στρες. Μια καθησυχαστική φωνή, ακόμα και για ένα λεπτό, μπορεί να σας αλλάξει τη μέρα.

Συνομιλήστε με τον εαυτό σας

Μερικές φορές μπορεί να μην έχετε όρεξη να μιλήσετε για τα προβλήματα σας με κανέναν. Εάν συμβαίνει αυτό δοκιμάστε να συνομιλήσετε με τον εαυτό σας. Μην ανησυχείτε ότι θα φανείτε τρελοί. Απλά πείτε στον εαυτό σας γιατί είστε στρεσαρισμένοι, αναζητήστε τους βαθύτερους λόγους που μπορεί να σας έχουν φτάσει σε αυτό το σημείο και κυρίως καθησυχάστε τον εαυτό σας ότι όλα θα πάνε καλά.

Τρώτε σωστά

Τα επίπεδα άγχους και η σωστή διατροφή είναι στενά συνδεδεμένα. Όταν είμαστε αναστατωμένοι, συχνά ξεχνάμε να τρώμε καλά και να καταφεύγουμε στη χρήση προϊόντων που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά. Προσπαθήστε να αποφύγετε τα σνακ και να προγραμματίσετε τα κανονικά γεύματα. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πάντα καλά, ενώ τα ψάρια που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα συμπτώματα του στρες. Ένα σάντουιτς τόνου για παράδειγμα είναι μια καλή επιλογή για “γρήγορο” φαγητό στη δουλειά.

Γελάστε

Το γέλιο απελευθερώνει ενδορφίνες που βελτιώνουν τη διάθεση και μειώνουν τα επίπεδα των ορμονών που προκαλούν στρες, την κορτιζόλη και την αδρεναλίνη. Ακόμα κι αν δεν είσαι χαρούμενος, μπορείς να είσαι χαμογελαστός αφού ένα χαμόγελο σχηματίζεται από τους μύες των ματιών και του στόματος σου, οι οποίοι μειώνουν το στρες του σώματος. Παρακολουθήστε για παράδειγμα μια ταινία ή ένα βίντεο που θα σας κάνει να ξεχαστείτε και να γελάσετε.

Πιείτε τσάι

Μια μεγάλη δόση καφεΐνης προκαλεί βραχυπρόθεσμη αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Αντί για καφέ ή ενεργειακά ποτά, δοκιμάστε το πράσινο τσάι. Έχει λιγότερο από το ήμισυ της καφεΐνης του καφέ και περιέχει υγιεινά αντιοξειδωτικά, καθώς και τεϊνη, ένα αμινοξύ που έχει ηρεμιστική επίδραση στο νευρικό σύστημα.

Κάντε γυμναστική (ακόμα και για λίγα λεπτά)

Η άσκηση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να ξοδεύετε ατελείωτες ώρες στο γυμναστήριο σηκώνοντας βάρη. Μια σύντομη βόλτα γύρω από το γραφείο ή απλά να σηκωθείτε για να τεντώσετε κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος στην εργασία σας μπορεί να προσφέρει άμεση ανακούφιση σε μια αγχωτική κατάσταση. Η κίνηση του αίματος απελευθερώνει ενδορφίνες και μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας στη στιγμή.

Κοιμηθείτε σωστά

Όλοι γνωρίζουν ότι το άγχος μπορεί να σας προκαλέσει διαταραχές ύπνου. Δυστυχώς όμως και η έλλειψη ύπνου αποτελεί τη βασική αιτία του στρες. Αυτός ο φαύλος κύκλος αναγκάζει τον εγκέφαλο και το σώμα να ξεφύγουν και να χειροτερεύουν με τον καιρό.  Σιγουρευτείτε ότι κοιμάστε επτά με οχτώ ώρες τη μέρα, όπως συνιστούν οι γιατροί. Απενεργοποιήστε την τηλεόραση νωρίτερα, κλείστε τα φώτα και δώστε στον εαυτό σας χρόνο να χαλαρώσετε πριν πάτε για ύπνο. Μπορεί να είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος καταπολέμησης του άγχους σε όλη τη λίστα.

Ανεπνεύστε σωστά

Η συμβουλή “πάρτε μια βαθιά αναπνοή” μπορεί να φαίνεται σαν ένα κλισέ, αλλά ισχύει και κυρίως όταν πρόκειται για άγχος. Για αιώνες, οι βουδιστές μοναχοί χρησιμοποιούν την εσκεμμένη αναπνοή κατά τη διάρκεια του διαλογισμού. Βρείτε μία άνετη θέση, τοποθετήστε τα χέρια σας πάνω στα πόδια και επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας για λίγα λεπτά. Η ρηχή και γρήγορη αναπνοή προκαλεί άγχος, ενώ η βαθιά αναπνοή οξυγονώνει το αίμα σας, βοηθά να κεντράρετε το σώμα σας και καθαρίζει το μυαλό σας.

Μυρίστε λεβάντα

Υπάρχουν ορισμένες μυρωδιές, όπως αυτή της λεβάντας  που μπορούν να λειτουργήσουν καταπραϋντικά. Η λεβάντα, ωστόσο, μπορεί να ενισχύσει την επίδραση κάποιων αναλγητικών, οπότε σε κάθε περίπτωση συμβουλέψου τον γιατρό σου πριν τη χρησιμοποιήσεις.

Ελάτε πιο κοντά στη φύση

Το περιβάλλον και η φύση είναι άμεσα συσχετισμένες με το well-being. Οπότε, την επόμενη φορά που νιώσεις το άγχος να σε κυριεύει πάρε τον χρόνο σου και κάνε μία βόλτα στη φύση. Ακόμα και μερικά λεπτά θα κάνουν διαφορά.

Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά:

«Νίκησε το στρες» των Πάτρικ Αμάρ και Σίλβια Αντρέ
«Πώς να νικήσετε το στρες» της Ελένης Τσουκαλής
• «Καταπολεμήστε το στρες για πάντα» της Σουζάνα Ολιβιέ