Μπορεί να βρισκόμαστε μόλις λίγα χρόνια μακριά από την ανακάλυψη του αντισυλληπτικού με τη μεγαλύτερη διάρκεια που εφευρέθηκε ποτέ. Επιμέλεια: Μάρθα Βασίλη

Ads

 
Το Ίδρυμα Bill and Melinda (πρόκειται για το ίδρυμα του Bill Gates για την υγεία) ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει μια εταιρεία βιοτεχνολογίας στη Μασαχουσέτη που αναπτύσσει ένα εμφυτεύσιμο αντισυλληπτικό που μπορεί να ενεργοποιηθεί και να απενεργοποιηθεί από τον χρήστη, σύμφωνα με το MIT Technology Review.
 
Τα αντισυλληπτικά εμφυτεύματα – η έρευνα για την τελειοποίησή των οποίων είναι σε εξέλιξη τα τρία τελευταία χρόνια – θα εισάγονται στο βραχίονα της γυναίκας και θα απελευθερώνουν την ορμόνη προγεστερόνη. Θα έχουν το μέγεθος μόλις ενός σπίρτου.
 
Η MicroCHIPS Inc. δημιουργεί μια ασύρματη συσκευή που σε μήκος είναι μόνο 20 mm και υπολογίζεται ότι θα έχει διάρκεια ζωής16 χρόνια. Το τσιπ, το οποίο θα βρίσκεται κάτω από το δέρμα στους γλουτούς, στον άνω βραχίονα ή στην κοιλιά, θα απελευθερώνει αργά λεβονοργεστρέλη, μια ορμόνη που χρησιμοποιείται σε ορισμένους τύπους του χαπιού, σε ορισμένα είδη των ορμονών IUDs και στο σχέδιο Β (το λεγόμενο «χάπι» της επόμενης μέρας).
 
Αν το τσιπ λειτουργήσει  όπως θα υπολογίζεται, οι γυναίκες θα μπορούν να αποφύγουν μια εγκυμοσύνη, χωρίς μια επίσκεψη στο γιατρό, κάτι που, σύμφωνα με τους κατασκευαστές αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για τις γυναίκες που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, όπως στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
 
Προς το παρόν δεν υπάρχει είδος ορμονικής αντισύλληψης που διαρκεί περισσότερο από πέντε έτη ενώ η μη ορμονική αντισύλληψη IUDs διαρκεί 12 χρόνια.
 
Η συσκευή, αυτή τη στιγμή εξετάζεται για την ασφάλεια και  την αποτελεσματικότητά της. Η MicroCHIPS  ελπίζει να εισάγει το προϊόν, το οποίο θα χρειαστεί την έγκριση FDA για να χρησιμοποιηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 2018.