Τα κουνούπια καραδοκούν, μέλισσες συχνάζουν σε παραλίες, ο ήλιος «βαράει» αλύπητα και η θάλασσα εγκυμονεί κινδύνους. Για να μην μας χαλάσουν όμως τις διακοπές μας, πώς μπορούμε να είμαστε προετοιμασμένοι απέναντι σε όλα αυτά τα απρόοπτα; Ιδού όσες πρέπει να ξέρετε για τις «πρώτες βοήθειες» του καλοκαιριού.

Ads

Τσιμπήματα εντόμων και τσούχτρας

Σύμφωνα με τον γενικό οικογενειακό γιατρό, κ. Ευάγγελο Φραγκούλη, που γράφει για το iatronet.gr, σε περίπτωση τσιμπήματος, πρέπει να αφαιρέσουμε με προσοχή το κεντρί, να ξεπλύνουμε την περιοχή με σαπούνι και νερό, να τοποθετήσουμε παγάκια τυλιγμένα σε πετσέτα για 10-20’ για να μειώσουμε τον πόνο και τη φλεγμονή, να κρατήσουμε το μέλος που πάσχει ψηλά και να μην το ξύσουμε. Σε περίπτωση που ο πόνος επιμένει ή υπάρχει οίδημα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουνε αναλγητικά, να εφαρμόσουμε κρέμα με αντισταμινικό ή υδροκορτιζόνη ή κάποιο αντισταμινικό χάπι – ζητήστε την βοήθεια ενός φαρμακοποιού. Δείτε αναλυτικές οδηγίες για αντιμετώπιση τσιμπημάτων από κουνούπια, σκνίπες, μέλισσες, σφήκες, κοριούς, φίδια, σκορπιούς και αράχνες εδώ.

Ηλιακό έγκαυμα

Ο ίδιος ειδικός αναφέρει πως είναι προτιμότερο να προφυλάξουμε το δέρμα μας από το να θεραπεύουμε τυχόν έγκαυμα, γι’ αυτό οφείλουμε να αποφεύγουμε την περιττή έκθεση στον ήλιο, ιδιαίτερα τις ώρες από τις 11.00 ως τις 16.00, καθώς και να φοράμε αντηλιακό, χαλαρά βαμβακερά ρούχα, καπέλο και γυαλιά ηλίου. Αν ωστόσο… την πάθουμε, καλό είναι να ψύξουμε άμεσα το δέρμα με δροσερό νερό ή κρύο ντους, να πιούμε πολλά υγρά για να αποφύγουμε την αφυδάτωση, να εφαρμόσουμε after sun κρέμα για ενυδάτωση και ανακούφιση και λοσιόν με καλαμίνη για την φαγούρα ή την ευαισθησία της επιδερμίδας. Αν το έγκαυμα συνοδεύεται από πόνο, παίρνουμε συμπληρωματικά παρακεταμόλη.

Ads

Πνιγμός

Αν κάποιος λουόμενος καταπιεί νερό και κινδυνεύει με πνιγμό στην παραλία, η «άμεση δράση» επιβάλλεται. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το νερό που συχνά βγαίνει από το στόμα του πάσχοντος προέρχεται από το στομάχι παρά από τους πνεύμονες, και θα πρέπει να το αφήνουμε να αδειάζει κανονικά χωρίς πίεση. Οι προσπάθειες να βγάζουμε διά της βίας το νερό από το στομάχι μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την εισπνοή του περιεχομένου του. Οφείλουμε να απομακρύνουμε γρήγορα το θύμα από το νερό, να το τοποθετήσουμε σε στάση καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, να κρατήσουμε το κεφάλι του χαμηλότερα από το σώμα για να μειώσουμε τον κίνδυνο εισπνοής νερού, να ελευθερώσουμε την τραχεία, ελέγχοντας τον σφυγμό και την αναπνοή του και να φροντίσετε να προλάβετε τυχόν υποθερμία, αντικαθιστώντας τα βρεγμένα ρούχα του και δίνοντάς του ζεστά υγρά. Ακόμη και αν το θύμα δείχνει να συνέρχεται, πρέπει να μεταβεί στο νοσοκομείο.

Αλλεργική αντίδραση στη θάλασσα

Αν μπείτε στη θάλασσα και αρχίσει αίσθημα κνησμού σε όλο το σώμα και εμφανιστούν κόκκινες πετάλες, (δερματικά ανάγλυφα, καντήλες) υπάρχει αλλεργική αντίδραση – πρέπει να βγείτε αμέσως από το νερό και αν υπάρχει δύσπνοια, να πάρετε αντιισταμινικά και κορτιζόνη.

Καλοκαιρινό κουτί πρώτων βοηθειών

Τέλος, για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά όλα τα παραπάνω αλλά και μικρότερα προβλήματα στις διακοπές σας, καλό είναι να πάτε προετοιμασμένοι, με όλα τα απαραίτητα εφόδια σε ένα φαρμακείο:

-αναλγητικά ή και αντιπυρετικά

-φάρμακα για αντιμετώπιση γαστρεντερικών διαταραχών (αντιόξινα, αντιεμετικά, αντιεκκριτικά, φάκελοι ηλεκτρολυτών ή ήπια καθαρτικά)

-αντιισταμινικά ή ρινικά αποσυμφορητικά για το αναπνευστικό

-δραμαμίνη για τη ναυτία

-αυτοκόλλητοι επίδεσμοι και αποστειρωμένες γάζες, ελαστικοί επίδεσμοι για στραμπουλήγματα

-αντισηπτικό υγρό, ψαλίδι, γάντια latex,

-κρέμα κορτιζόνης και αντιμυκητιασική/αντιβακτηριακή κρέμα

-αντηλιακό και τζελ αλόης για εγκαύματα

-εντομοαπωθητικό

Πηγή: www.in2life.gr