Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένα από τα πιο γνωστά -κοινά- αντιφλεγμονώδη φάρμακα επιβραδύνει την ανάπτυξη μιας συγκεκριμένης μορφής καρκίνου. Παρότι τα πειράματα έγιναν σε ζώα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι υπάρχει πιθανότητα τα αποτελέσματα να ισχύουν και στους ανθρώπους, όπως και σε άλλες μορφές καρκίνου.

Ads

Τα στοιχεία δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Cancer Research, οι ερευνητές του Ερευνητικού Ινστιτούτου The Scripps στη Φλόριντα των ΗΠΑ. 

Πρόκειται για ένα ένζυμο καίριας σημασίας όσον αφορά στην παραγωγή των προσταγλανδίνων, συστατικά που δρουν ως ορμόνες και παίζουν ρόλο στην ενίσχυση της ανάπτυξης του όγκου. 

Οι ερευνητές έκαναν πειράματα με ζώα για να παρατηρήσουν τις επιδράσεις της σελεκοξίμπης στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, σε ένα είδος όγκου που λέγεται νευροϊνωμάτωση τύπου ΙΙ (NF2).

Ads

Τα πειραματόζωα που πήραν μια καθημερινή δόση σελεκοξίμπης είχαν σημαντικά βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης του όγκου, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι οι αναστολείς COX2 έχουν κάποια επίδραση στα ογκοκύτταρα. Έχουν επίσης επίπτωση στις φλεγμονώδεις αντιδράσεις που παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη των όγκων. Είναι πιθανό και σε άλλες μορφές καρκίνου να είναι παρούσες αυτές οι επιδράσεις, λόγω της επίδρασης της σελεκοξίμπης στην φλεγμονή» αναφέρει ο Γουίλιαμ Γκεραντ, συγγραφέας της μελέτης.