Αντιδράσεις φαίνεται να προκάλεσε η ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το AstraZeneca καθώς διακεκριμένοι επιστήμονες ζητάνε εξηγήσεις.

Ads

Ο καθηγητής Παιδιατρικής στο ΕΚΠΑ και μέλος της εν λόγω Επιτροπής Γιώργος Χρούσος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ουσιαστικά άδειασε την Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κάνοντας λόγο για λάθος διατύπωση. «Η Επιτροπή είχε το αντίθετο αποτέλεσμα απ’ ό,τι επιθυμούσε με τη σύσταση που έκανε. Έλαβε την απόφαση να μετακινήσει την ηλικία από τα 30 και άνω στα 60 και άνω, για να ελαττώσει τη φοβία κυρίως νέων γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, που μπορεί πολύ σπάνια να πάθουν το περίεργο σύνδρομο της θρομβοπενίας και αιμορραγίας», τόνισε.

Εξήγησε πως η απόφαση ελήφθη βάσει της αλλαγής της βελτίωσης της επιδημιολογικής εικόνας της Ελλάδας, όμως, «με το σκεπτικό που παρουσίασε την απόφαση, που ήταν αρκετά δύσκολο να το καταλάβει κανείς, το αποτέλεσμα ήταν το αντίθετο από αυτό που επιθυμούσε η Επιτροπή». «Ο λόγος που το άλλαξε, ήταν για να απαλλάξει από τη φοβία τις νέες γυναίκες που έχουν τρομοκρατηθεί από το εμβόλιο της AstraZeneca».

Η απόφαση «ήταν καλή και σωστή για λόγους ψυχολογικούς, αλλά το σκεπτικό ήταν δύσκολο για τον κόσμο να το καταλάβει, δεν παρουσιάστηκε σωστά», προσέθεσε. «Εγώ, αν είχα πάρει αυτό το εμβόλιο την 1η δόση, θα έκανα και τη 2η. Καταλαβαίνω τη φοβία. Πιθανόν αργότερα να ληφθεί η απόφαση να δοθεί ένα διαφορετικό εμβόλιο, όχι για ουσιαστικούς αλλά για ψυχολογικούς λόγους», κατέληξε.

Ads

Τι λέει η Παγώνη

Από την πλευρά της η πρόεδρος ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη, ζήτησε την άμεση παρέμβαση της Προέδρου της Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρίας Θεοδωρίδου, προκειμένου να δοθούν διευκρινίσεις για τη δεύτερη δόση της AstraZeneca, εξαιτίας του μεγάλου προβληματισμού σε όσους έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση του εμβολίου. «Πρέπει να δοθούν σαφείς οδηγίες, να βγει η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού και να δώσει σαφείς οδηγίες», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Εξήγησε πάντως ότι όσοι δεν αντιμετώπισαν προβλήματα κατά τον εμβολιασμό τους με την πρώτη δόση του σκευάσματος, δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν, καθώς τα στατιστικά δείχνουν ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο να παρουσιάσουν κάτι μετά τη δεύτερη δόση.

Εξήγηση Βατόπουλου

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους η Επιτροπή Εμβολιασμών οδηγήθηκε στη χθεσινή απόφαση. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Βατόπουλος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο βαριάς νόσησης από κορονοϊό, τονίζοντας πως «μέχρι πριν δύο μήνες η πιθανότητα αυτή ήταν μεγάλη. Πλέον έχει μειωθεί, γιατί έχεις λιγότερες πιθανότητες να κολλήσεις. Και ειδικά στους νέους η πιθανότητα να νοσήσουν βαριά τώρα είναι πολύ μικρότερη. Αυτή η πιθανότητα είναι συγκρίσιμη με το να πάθεις κάτι από τον εμβολιασμό. Συνεπώς η Επιτροπή έκρινε ότι υπάρχει η δυνατότητα να περιμένει κανείς 1-2 μήνες, όσο χρειάζεται, για να κάνει εμβόλιο mRNA», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η πιθανότητα να προκληθεί θρόμβωση από το εμβόλιο της AstraZeneca παραμένει χαμηλή, 1 προς 150.000. «Δεν έχει αλλάξει η πιθανότητα για παρενέργεια του εμβολίου. Έχει αλλάξει η πιθανότητα να νοσήσεις βαριά από Covid», σημείωσε.